Frölunda bibliotek har sedan flera år tillbaka anordnat en bokmingelkväll. Från början handlade det till stor del om att vi som personal ville hitta en form för att boktipsa. Vi ville också kunna erbjuda en plats åt personer som hör av sig till oss med förfrågningar om att få prata om sina egna böcker. Det är något som vi hela tiden försöker arbeta aktivt med; att ge plats åt eget skapande med författarbesök, bokreleaser eller utställningar hos oss, för att få ett så levande bibliotek som möjligt. Genom våra mingelkvällar har vi kunnat erbjuda just ett sådant tillfälle då en kan ingå i ett sammanhang. Vi har upptäckt att det för en del kan kännas för stort att hålla i en egen författarkväll, och att flera istället tycker om idén att ingå i ett sammanhang. Det finns inga krav på att vara publicerad, det kan vara egenutgivet eller förlagspublicerat, kan vara i tryckt form, digitalt eller i pågående form. Bokmingelkvällarna har vi under våra ordinarie öppettider och precis som titeln avslöjar så är tanken att en kan droppa in och lyssna en stund om en så vill. Vi bjuder på något lättare tilltugg, har boklotteri och Quiz. Tidigare år har kvällen varit i slutet av året och haft mer fokus på jullovsläsning och juklappstips. Vi samarbetar med Akademibokhandeln på Frölunda torg som tipsar om böcker, har försäljning och delar ut rabattkuponger till de som kommer.  

I år valde vi istället att ha ett Vårbokmingel i samband med världsbokdagen. Varje år har haft olika fokus och teman, ett år avslutade vi med ett författarbesök av Sara Beischer och i fjol hade vi tema mat, där vi bjöd på tilltugg från boken Food Pharmacy, tipsade om kokböcker och så hölls ett föredrag om tång av Catxalot. Konceptet kan vi utforma och utveckla utifrån deltagarna. Grundidén är dock alltid den samma: att erbjuda en mötesplats mellan lokala författare och våra biblioteksbesökare. Varje deltagare får ett bord till försäljning och signering och så ger vi tid i programmet för pauser och mingel.  

I år var det så äntligen dags för det årliga minglet 24 april. Sex författare hade hört av sig och anmält sitt intresse. Organisationen Children of Ssuubi, som arbetar i Uganda för barn som lever på gatan och bland annat driver ett biblioteksprojekt, skulle också ha kommit men fick förhinder.  

Först ut var Inger Hansson, som skriver böcker för barn i seglingsmiljöer, inspirerad av sina egna somrar som liten i Göteborgs södra skärgård. Hon är just nu aktuell med boken Äventyret med havssulan, utgiven på Idus förlag. Hon berättade inspirerande om segling och hav. 

Paret Berit och Göran Valinder har i över 20 år forskat inom sjöfartshistoria och har hittills utkommit med 25 böcker. De har gjort ett gediget arbete med att samla ihop berättelser från folk som arbetar i hamnar och till sjöss, flera från Göteborgs Södra skärgård och Frölunda, och där många dramatiska livsöden har hamnat i deras böcker. Deras senaste bok Det vill gärna bli bra!: bröderna Jacobsson – båtbyggare: båtbyggarna, båtarna, varven: Munkesjö, Donsö, Källviken: långedragsjullar, folkbåtar, fantasibåtar, (utgiven av Båtdokgruppen) handlar om brödernas båtbyggarverksamhet och bygger på deras egna historier om uppväxt och båtbyggande.  

90-åriga Dorothy Bryngelsson från Fiskebäck, Göteborg, bokdebuterade i fjol med Det var på Kykuit de mötte varandra, som är en historia om hennes föräldrar. Allt började med att hon släktforskade och ville skriva ner historien till sina barn och barnbarn. Men istället för att bli en dokumentär redogörelse så mynnade projektet ut i en roman. I boken får vi följa David och Anna som båda emigrerade till Amerika på 1910-talet. De möttes hos finanssläkten Rockefeller där de fått jobb och så började en kärlekshistoria. Dorothy har ägnat flera år åt att göra efterforskningar, läst brev och även gjort en resa för att följa föräldrarnas fotspår. Kuriosa är att genom projektet fick hon även lära sig datorn! Nu har hon precis påbörjat sin nästa bok, om hennes egen livshistoria!  

Hanns Nyman har tidigare haft ett författarbesök på biblioteket. Liksom Dorothy började han också släktforska för att söka efter sina rötter. Under arbetet så kom han över en mörk släkthemlighet; att hans far var nazist. Detta mynnade ut i boken Ondskans spår (utgiven av Nomen). Hanns berättade att han var glad att hemligheten inte kom fram under tonårstiden, då det troligen hade varit svårare att tackla en sådan sanning. Väldigt drabbande och starkt. Han har även utkommit med en skönlitterär bok som heter Livets lotteri.  

Sanna Ivarsson, bosatt i Frölunda, har också varit på biblioteket vid tidigare tillfälle och haft boksläpp. Hon har gett ut tre poesiböcker och medverkat i två novellantologier. Hon berättade om sin skrivarprocess och att hon gärna testar olika skrivartekniker. Hon har bland annat gett ut Kalenderpoesi, en poesibok med kalendercitat som är bearbetade med tekniken “Blackout Poetry, en teknik som går ut på att man stryker över vissa ord i en text så att orden som blir kvar bildar en ny text. Sanna har både egenutgivna böcker och publicerade texter i novellsamlingar bakom sig, såsom i novellantologin Över en fika kan allting hända (2018). 

En som också har medverkat i novellantologin Över en fika kan allting hända, är Johanna Hildebrand. Hon har där skrivit novellen Sånger som vill bli sjungna. Roligt var att de inte kände till varandra sedan tidigare men insåg under kvällen att de deltagit i samma antologi.  

Johanna har även gett ut boken Kärlek-Rädsla 1-0 (Recito förlag). Boken är ett resultat från när hon deltog i en nätbaserad Write Your Self- skrivarkurs. Kursen ingår i en global rörelse som handlar om att hjälpa människor att återerövra sina röster och berättelser efter trauman. Johannas bok handlar om våld i nära relation, om kraften att resa sig, och har avstamp just i texterna som hon skickade in till kursen. Johanna berättade att hon genom boken vill sprida kunskap och hopp.  

Det blev en kväll med många starka och känslosamma berättelser. Det är ju oftast en vild chansning när vi tackar ja och erbjuder plats på bibliotekets scen. Ibland har det varit en aning nervöst innan men vid varje tillfälle har vi som jobbat med denna kväll slagits av hur lyckat det har blivit. Vi vill ju gärna att biblioteket ska vara den där mötesplatsen som det pratas om och som ofta lyfts fram i alla möjliga bibliotekssammanhang. För oss har bokmingelkvällarna blivit en metod där vi faktiskt tycker att vi lyckas med just det; att skapa möten mellan människor, mellan berättelse och människa.  

 

Jennie Wangel arbetar som bibliotekarie på Frölunda bibliotek med bland annat programverksamhet.