Bio Roy, Göteborg, en kväll i april.

Så har det blivit dags för den årliga utbudskvällen, en kväll som alltid infaller under vårkanten i Göteborg under Litteraturveckan. Projektet som är unikt har funnits sedan1990-talet, och är ett samarbete mellan stadens barnbibliotekskonsulent, Skolbibliotekscentralen, barnbibliotekarier, skolbiblioteksansvariga och pedagoger. Under en veckas tid befinner sig varje år ett 50-tal barn- och ungdomsförfattare och illustratörer från hela landet i Göteborg för att besöka skolor och bibliotek och träffa klasser. I år nåddes cirka 12 000 elever runt om i staden. Nytt för i år var att tre årskurser, åk 2, 5 och 8, hade valts ut för att få besök.  

Under denna vecka anordnas alltid en så kallad Utbudskväll, ett tillfälle då alla pedagoger och bibliotekarier i staden bjuds in för att få lyssna på författarna och illustratörerna. Genom åren har Utbudskvällen flyttat runt på Göteborgs kulturella scener, och i år arrangerades kvällen på Bio Roy. De deltagande författarna får fyra minuter var att presentera sig. Stämningen är alltid uppsluppen och högst allvarlig på samma gång.  Några av författarna är rutinerade och har varit med sedan starten, men det finns alltid ett och annat nytt ansikte.  

Att presentera sig själv, sitt författarskap, sin arbetsprocess och hur en gör på sina skolbesök, på enbart fyra minuter är en konst i sig. För författarna handlar det till viss del om att sälja in sig, för att kanske bli bokade igen till någon skola. En del berättar rakt upp och ned, en del presenterar sitt senaste alster, en del berättar små anekdoter från mötena med barn ute i skolorna och om roliga frågor som de kan få, en och annan drar en limerick, en rövarhistoria, en dikt, en spökberättelse, någon sjunger, någon dansar, ibland visas snäckor, instrument eller en död fågel upp som rekvisita, någon berättar gripande om kraften i att kunna läsa. För oss i publiken, som oavsett om en jobbar på bibliotek eller i en skola, eller lyssnar som vuxen för att få tips eller bara allmänt är intresserad av barn- och ungdomslitteratur är det som att få ett enormt smörgåsbord och en bra överblick av en hel genre. Det ger också en bra överblick över trender och tendenser i barn- och ungdomsutgivningen. Här är några korta nedslag från kvällen i år:

 

Malin Eriksson, har seglat upp som en av Sveriges mest produktiva hästboksförfattare. Produktionen riktar sig både till nybörjarläsare och till ungdomar. Hon skriver också för tidningen Min häst och driver tillsammans med Kajsa Timgren och Anna Nygren bloggen Bara Hästböcker. Förutom författare är hon även utbildad gymnasielärare och skrivpedagog. Malin pratade om att kunna hitta styrka och livskraft genom ett intresse och vikten av att få läsa om det.

Louise Halvardsson, är författare, föreläsare och estradpoet. Hon debuterade 2007 med Punkindustriellhårdrockare med attityd som fick Slangbellan för bästa ungdomsroman. Hon har både tävlat och coachat i Poetry Slam och håller i Poesi/Spoken Word-workshops för unga. Det är färgstarkt och bländande och jag tänker att alla ungdomar borde delta i en workshop med henne och få bli knockade av ordets känslor.  

Per Nilsson har skrivit barn- och ungdomsböcker i 30 år och har en gedigen produktion bakom sig. Mängder med priser, nomineringar, hyllningar och översatt till 20 olika språk. Han säger själv att han vill skriva om viktiga saker, och det är just vad han gör. Hans teman är ofta det lite svåra och han skyggar inte för verkligheten, vilket jag tänker är just varför han är så omtyckt. Hans senaste bok Vill inte, vill, inspirerades han till att skriva utifrån ett möte med en ung tjej på just ett författarbesök. Per pratade om hur berättelsen kan leda in i bra samtal.  Clas Rosvall, poet och fackboksförfattare, har hela sitt författarliv fascinerats av och experimenterat med språket. Han har bland annat skrivit Djurens ABC och Kroppens ABC på vers. Med ordlekar, ordtricksande och språkexperiment vill han väcka barns läslust och lust till orden. Han berättade att han just nu jobbar med bokstavsmatte och testade några formler på oss. Dock var vi som vuxenpublik såklart inte alls lika rappa som barnen hade varit på dagen, och att på senkvällen räkna ut att I + V kunde bli Y eller att C + L kan bli G gick aningen trögt, men väckte många skratt. 

Annika Thor, minns jag från mitt första deltagande på en utbudskväll i mitten av 2000-talet. Ikväll var, enligt henne själv, hennes sista deltagande. Annika debuterade 1996 med En ö i havet och har sedan dess också en gedigen produktion bakom sig med både ungdomsböcker och lättlästa böcker för yngre åldrar. År 2000 tilldelades hon Astrid Lindgren-priset för sin samlade produktion. Hon pratade om litteraturen som dörrar till andra världar och det är väl något hon i allra högsta grad själv har gjort.  

Monica ZakEn författare som har funnits med i hela mitt läsande liv är Monica Zak. Debuterade gjorde hon 1971 och har sedan dess hunnit skriva 61 böcker. Flera av Monicas böcker bygger på barns egna historier som hon fått berättade för sig på sina otaliga världsäventyr. Böckerna om Alex Dogboy bygger till exempel på pojken Alex som hon träffade i Honduras där han levde på gatan med sina hundar eller som den afghanska pojken Esmat Nabis som blev boken Jag är en pojke med tur. Hon har länge varit engagerad för barns läsning och tillgång till bibliotek runt om i världen. Nyligen släpptes hennes senaste bok Finns det vargar i Sverige, som bygger på en afghansk flickas historia. En författare som en önskar att alla barn skulle få träffa för att förstå kraften i det skrivna ordet och berättandet.  

Så förflöt några timmar med stora skratt och stort allvar – precis som litteraturen bör vara för både stora och små. Varje år tänker jag att det är en sådan oerhört imponerande samling som står där på scenen. En samling författare som tar barn och unga på högsta allvar, som kämpar för det skrivna ordet, som jobbar stenhårt med att väcka läslust och att ge både realitet och magi till de små och unga i samhället. Jag lämnar Bio Roy med känslan av att vara både mer upplyst och mer upplyft med hopp om att dagens unga läsande publik får fantastiska berättelser i sina händer. 

Läs även: 

https://www.stadsbiblioteket.nu/litteraturveckan-i-goteborg-2019/   

Jennie Wangel arbetar som bibliotekarie på Frölunda bibliotek som ligger i Frölunda Kulturhus i Göteborg. Hon har arbetat många år som ungdomsbibliotekarie och jobbar nu med fokus på programverksamhet för alla åldrar.