Profilbild
2018-12-03

 

Det är roligt att forska om Selma Lagerlöf! Tänk vad hennes författarskap passar in i många sammanhang. Just nu befinner jag mig i Oslo för en internationell konferens ”Gateway to Heaven? The Jerusalem Code in Scandinavia, ca 1000-1948”. I morgon ska jag tala om de fem stumfilmer som gjordes på Lagerlöfs internationella genombrottsroman Jerusalem från 1901-02 och särskilt om den sista, Till Österland, filmad på plats i Jerusalem och Jaffa 1924.

Romanen Jerusalem kom ut i två delar och handlar om den omtalade utvandringen från Nås i Dalarna. År 1896 reste 17 vuxna och 20 barn tillsammans med ett hundratal amerikaner till Jerusalem för att möta Jesus vid hans återkomst på jorden. I Jerusalem skulle de på denna slutgiltiga domens dag stå fram som en alldeles särskild trofast skara. Den brännande frågan i Lagerlöfs roman blir vad som händer när gamla auktoriteter faller och människor måste lära sig att lyssna på sina egna inre röster för att inte gå vilse.

I december 1899 påbörjade Selma Lagerlöf sin stora resa till orienten tillsammans med vännen Sophie Elkan. Jerusalem överväldigade Selma och Sophie. Det var en fattig, smutsig stad med visionära invandrare och pilgrimer från jordens alla hörn, en stad där alla språk talades, ”blott ett ord yttras aldrig, och det är tolerans”, skrev judinnan Sophie.  Intrycken går in i romanen.

De tre första filmatiseringar baserade på Jerusalem gjordes 1918 och 1919 av Victor Sjöström. Sedan tog Gustaf Molander vid och gjorde Ingmarsarvet och Till Österland. De täcker i stort sett hela romanens två delar. Till Österland finns tyvärr bara bevarad i fragment på cirka 30 minuter.  Men Ingmarsarvet finns i sin helhet och är märklig förbisedd i svensk filmhistoria. Se den om du har möjlighet. Du kommer att överrumplas. Fotografen Julius Jaenzon, mest omtalad för sin trickfilmning i Körkarlen, bjuder på ytterligare glansnummer.

Liksom flera av de 13 filmer som gjordes på Lagerlöfs verk under stumfilmsperioden är emellertid dessa svårtillgängliga för visning. De lär dock stå på Filminstitutets lista för restaurering och en förhoppning är att de ska få nypremiär på Jerusalem filmfestival 2020.

Läs mer om romanen Jerusalem och Bille Augusts filmatisering från 1996 på Litteraturbankens skola:

https://litteraturbanken.se/skola/larare/JerusalemLarare.html

https://litteraturbanken.se/skola/larare/UppgifterMedierGY.html

Länk till konferensen i Oslo:

https://www.mf.no/en/om-mf/arrangementer/gateway-heaven-jerusalem-code-scandinavia-ca-1000-1948

 

Bild: Gertrud på Oljeberget i Till Österland.