Det är ett outtalat och stadigt fundament som är starkare än kvällströtthet, livskriser, soliga vårkvällar och favoritprogrammet på teve. Många av oss har tydliga, nästan fysiska minnen av mötet med böckernas värld. Redan innan jag var stark nog att bära en hel kasse med böcker gick jag till biblioteket på Axel Dahlströms torg första dagen då man fick sommarlåna. Jag hade väntat på den dagen, den var ett löfte om nya möten, nya städer, nya tankar. Sommarlovet var oändligt, böckerna fick jag ha kvar, inte i tre veckor som under terminerna, utan hela sommarlovet. De kändes nästan som mina. Lyckan att tänka på mornarna när jag vaknade och kunde fortsätta läsa, i månader. Mina föräldrar var bestämda när det gällde att släcka ljuset och inte läsa för länge. Det skapade en ny längtan, att bli vuxen och få läsa hela nätterna. Sommarloven på stenen i sjön med en bok i handen, eller på magern med boken på kudden under regnsmattret i överslafen på våningssängen. Och det mest fantastiska var att jag aldrig blev besviken. Att faktiskt göra det var inte sämre än det jag längtade efter.

När jag, många år efter att den första gången utkom första gången i England, gav ut Jeanette Wintersons KONST Essäer om extas och skamlöshet, var det personligt för mig. Hennes beskrivning av varför litteraturen blev så viktig och vad den betyder i hennes liv, och för samhället, kan inte formuleras bättre. Med Wintersons erfarenheter som bollplank utlovar jag en spännande läsecirkelkväll på resa bakåt i tiden längs deltagarnas egna bokhyllor.

Jeanette Winterson är en lysande romanförfattare och hennes böcker erbjuder outsinliga möjligheter att diskutera berättarperspektiv, tidsplan, stilnivå, karaktärer, undertext och hur fantasi i kombination med fantastiskt hantverk skapar världar åt läsarna som behåller lyskraften. Två romaner av Winterson som ligger mig nära hjärtat är Passionen och Fyrväktaren.

 

Kerstin Aronsson är bokförläggare och har varit verksam i bokbranschen sedan slutet av 1980-talet. Sedan 2002 driver hon bokförlaget Kabusa böcker, som ger ut svensk som översatt skönlitteratur för vuxna och barn, fack- och presentböcker.