Profilbild
2017-06-03

 

Nu börjar mina bloggveckor nå sitt slut. Jag har fått anledning att vända och vrida på mitt eget blivande till läsare, vilket har varit bra och lärorikt för mig själv. Jag har funderat på om det där hyfsat kärva läsklimatet som jag ändå växte upp i, var det som faktiskt gjorde mig till den läsare jag är. Inga silverfat med välvalda böcker, anpassade till min ålder. Ingen marknad som gjorde allt för att sälja böcker med glassiga omslag och spektakulära titlar. Inga storslagna nationella satsningar på läsfrämjande. Bara en tillvaro, där Tv-programmen började klockan 17.30 och där internet inte ens fanns i fantasin. Där berättelserna, de andra världarna, fanns mellan två pärmar och drivkraften i läsningen fanns i en längtan att se och uppleva allt det som inte fanns att hitta någon annanstans.

Idag finns det mängder av media som konkurrerar. Eller gör de inte det? Kanske kompletterar de varandra? En väl utvecklad spelvärld har förstås gjort att många böcker inte har blivit lästa. Men de kan också ha bidragit till att de faktiskt har blivit lästa. Vad vi kan konstatera av forskning är att just läsningen bygger ett större ordförråd än andra medier, så om vi talar om läsutveckling så står sig boken stark. Men om vi talar om upplevelser, att få gå in i fantasins värld, att utveckla förståelse, empati osv, så finns det många kulturyttringar som har lika stora möjligheter. Det viktiga här, är att det finns vuxna som kan vägleda barnen om de är vilsna eller ointresserade. Som öppnar de där dörrarna på glänt. Inte pekar med hela handen, utan bara viftar lite avslappnat, åt olika riktningar. Och ibland kanske vi ska ta ett barn i handen och följa med, för att själva få uppleva något oväntat.

Vad gäller barns läsning så blåser det en varm bris i Sverige just nu. Vi har en Läsdelegation med uppdrag från vår regering att få fler barn att läsa. I Göteborg, staden där jag bor och verkar, jobbar man med en mobiliseringsfråga som går under namnet Staden där vi läser för våra barn. Genom att sätta barns läsning i fokus jobbar man för att stärka föräldrar och andra vuxna som viktiga personer för barns läsutveckling.  I den nationella satsningen Bokstart besöker barnbibliotekarier och andra läsförmedlare familjer i deras hem, i så väl socialt utsatta områden som i glesbygd, för att prata om språkutveckling och böcker. Vi har fått ett nytt namn på höstlovet och ett fokus som så klart handlar om att läsa. Läslovet är en satsning initierad av Läsrörelsen. Det pågår utöver detta mängder av läsfrämjande projekt runt om i landet, på bibliotek och i skolor, i kommuner och i regioner. Ingenting av detta är så klart en slump. Vi är idag så medvetna om läsningens betydelse.