Profilbild
2017-05-22

Jag hade inte fri tillgång till böcker. Jag hade inga vuxna som matade mig med den ”bästa” barnlitteraturen, av de ”bästa” barnboksförfattarna. Inga barnbibliotekarier eller skolbibliotekarier som såg mig i ögonen och frågade vad just jag var intresserad av, eller hade haft för minnesvärda läsupplevelser. Ingen som sa ”den här boken tror jag att du skulle gilla!”.
Det fanns inga bokcirklar där jag kunde möta andra barn som älskade att prata om böcker eller vuxna som tog barnlitteraturen på allvar, inga skrivarcirklar där jag kunde leva ut mina skrivardrömmar, inga dramatiseringar av storslagna barnböcker, inget Barnens bibliotek på webben, inget Läslov, ingen Bokjury, inget Barnens Romanpris, inget Augustpris med kategorin bästa barn- och ungdomsbok, inget Astrid Lindgren Memorial Award med 5 miljoner i potten.

Det fanns heller ingen forskning som visade på läsningens betydelse för barn i den omfattning det gör idag. Om hur 15 minuters högläsning om dagen kan ha så stor betydelse för läsutvecklingen att det kan påverka hela livet. Skolresultat, jobbmöjligheter. Om hur läsningen kan vara en viktig komponent i byggandet av det egna jaget och ens förståelse av omvärlden och för dem som lever i den. Om läsningens betydelse för utvecklingen till en demokratisk medborgare, för vetskapen om ens rättigheter och skyldigheter, i en komplex värld. Läsningen som ett fönster, som en spegel.
Om allt det där visste jag ingenting.

Så hur blev det då så, att jag från idag och två veckor fram över, bloggar här på bokcirklar.se? Att litteratur, och barnlitteratur i synnerhet, fyller större delen av mitt dygn, både privat och i mitt yrkesliv? Det finns så klart inget enkelt svar på det. Men jag har några idéer om hur det har blivit så. Jag kommer att klura mer på det och i nästa blogginlägg kommer jag att presentera fyra platser, som varit avgörande.  Fyra byggstenar i mitt blivande till läsare.

Jag kommer under de här två veckorna framför allt blogga om barnlitteratur och barns läsning. Om egen erfarenhet av att vara ett läsande barn, att vara vuxen och läsa med barn, även i bokcirklar. Av att jobba som läsfrämjare och att leva i en tid, där det finns stora möjligheter att skapa grogrund för och ge näring till framtidens läsare.