Profilbild
2016-11-09

Hösten 2015 började mitt arbete som koordinator för det nya residensprogrammet AIR Litteratur Västra Götaland. Det är ett Artist in Residence för författare och översättare. Såhär beskriver vi det på vår hemsida www.airlitteraturvastragotaland.se:

Kulturnämnden i Västra Götaland har beslutat att ge Strömstad i uppdrag, att under tre år, etablera ett författar- och översättarresidens med satelliter i Västra Götaland. Satelliterna är Åmål, Alingsås och Partille/Jonsered/Villa Martinsson. Huvudort och satelliter kommer att ta emot svenska och utländska författare och översättare under kortare perioder och ge dem möjlighet att bo och arbeta i en lugn och inspirerande miljö. De kommer också att ges möjlighet att knyta kontakter med kollegor på lokal, regional och nationell nivå. Residensen kommer att samarbeta med fristäderna i regionen för att ge ytterligare möjligheter till kulturella utbyten.

Varje ort som ingår i Residensprogrammet har en egen inriktning:

Alingsås           Barn och unga
Partille             Forskning
Åmål                 Norden
Strömstad       Internationellt

Till grund för residensprogrammet ligger två gedigna utredningar som visade att det behövs satsningar som ger författare och översättare möjligheter att arbeta i lugn och ro. Det finns redan i Västra Götaland väletablerade litterära, återkommande evenemang såsom litteraturfestivaler och författarkvällar samt Bokmässan i Göteborg där författarna kan möta läsare och publik. Genom att gå grundligt tillväga fann utredarna (Johan Öberg och Carl Forsberg) fyra lämpliga platser för att starta residensprogrammet. Man valde mellanstora städer med en fungerande infrastruktur, allmänna kommunikationer och med en vana vid och en vilja att arbeta med litterära nätverk.
Det har varit ett spännande första år. Vi har haft gästande stipendiater från Bulgarien, Norge, England, Island, Finland och Sverige. Nya kontakter, utökade nätverk, författarkvällar, mässor, workshops och möten med kollegor, publik och politiker har ägt rum i vår region.

Vi har ännu inte funnit egna hus att disponera för våra gästande författarstipendiater. Huvudorsaken är att våra kommuner har bostadsbrist. Vi har hittills löst det hela genom att hyra plats på vandrarhem och på hotell.

I Åmål har vi ett gott samarbete med Bokdagar i Dalsland, som fått i uppdrag av kommunen att vara värdar för gästande stipendiater. Det betyder att alla gästande författare får tillgång till en arbetslokal i det Nordiska Litteraturhuset på Kyrkogatan i den gamla stadskärnan i Åmål med bekvämt gångavstånd från Pernillas Concept, det mysiga Bed and Breakfast där våra stipendiater bott. Under första året har det nordiska temat manifesterats i stipendiater från Finland, Norge och Island. Först ut var Mårten Westö och Henrika Andersson från Finland. De tillbringade två veckor i Åmål i juni 2016 och under den perioden arrangerade vi en sagostund på biblioteket då Henrika Anderson mötte en ung publik och läste ur sin senaste barnbok om Nagu-Nalle. Dessutom bjöd Mårten Westö och Henrika Andersson på en alldeles speciell författarkväll med berättelser om sitt arbete, sina nya projekt och avslutade det hela med sång och musik på hög nivå.

SAMSUNG

Gästhamnen i Åmål

I september kom den norske författaren Levi Henriksen till Åmål för en månads vistelse. Han hade kommit 70 sidor in i sin senaste roman och behövde lugn och ro för att skriva vidare. Efter tre och en halv vecka meddelade Levi att ett första utkast till romanen var färdigskrivet och att han dessutom hunnit med att skriva tre nya låtar till sitt band. Arbetsron och inspirationen hade fungerat som önskat.

Under två veckor i oktober har den unga isländska författaren och konststuderanden Harpa Dís Hákonardóttir varit gäst i Åmål. Hon kom med två ungdomsböcker i bagaget (ej översatta till svenska ännu) och har ägnat sina stipendieveckor åt att skriva noveller.

Dagens boktips är verk av några av våra stipendiater:
Mårten Westös novellsamling ”Som du såg mig då” från hösten 2014. Titeln är underbar och novellerna handlar om att förändra livet innan det är för sent. Ska man låta drömmarna dö och acceptera att inget blev som man tänkte sig?
Henrika Anderssons ungdomsbok ”En skärva av själen”. Den handlar om en ung flickas oro och inre utveckling, starka syskonrelationer, kärlek, mystik och andlighet. Mycket spännande.
Levi Henriksens roman ”Dagen skall komma med blå vind”. Om kärlek och sorg, familjehemligheter och om vikten av att aldrig ge upp.
Som synes är jag svag för vackra titlar på böcker.