Profilbild
2016-07-25

Bokdagar i Dalsland är samlingsnamnet på den litterära verksamhet som Dalslands Litteraturförening bedriver. Föreningen är en ideell förening, vars ambition är att verka för att nordisk litteratur blir känd hos en bred allmänhet, samt att jobba för ett ökat intresse för litteratur och läsande i största allmänhet.

Bokdagar i Dalsland genom vått och torrt i 16 år.

Bokdagar i Dalsland startade i liten skala år 2000 och har sedan dess gjort litterära resor både på land och till sjöss. Vi har levt ett spännande liv med en sagolik utveckling.

Från en publik på 500 besökare till dagens ca 4000 årligen och därtill för några veckor sedan sprängdes målsnöret på 1000 följare på Facebook. Vi känner att vi hela tiden jobbar framåt. Men visst är det tufft! Vi har inte längre fördelen av att vara relativt ensamma i Sverige eller Norden, nu finns det olika litterära festivaler på många platser. Men det är bra, visar på ett stort intresse för litteraturen.

Flagganitopp
Fram till för några år sedan hade vi ett tema varje år, men det var inte lätt att styra författarna att anpassa sina uppläsningar till våra teman. Men en del roliga temabilder blev det under årens lopp och här kommer bilden från tema Kärlek tagen på TUR mässan i Göteborg 2006. Dessa damer väckte en viss uppmärksamhet och det var också avsikten! Många roliga kommentarer blev det t ex ”Jag trodde det här med böcker var väldigt allvarligt och tråkigt! Jag kanske skulle börja läsa, ge mig bra tips på roliga böcker!”

Bokmässan

Hur har vi då kunnat hålla oss kvar så många år?
För det första har vi alltid haft stenkoll på ekonomin. Vi har haft turen att ha kvar samma controller under alla åren och det är av stor betydelse att det finns erfarenhet och sunt förnuft bland alla siffrorna. Det är så lätt att entusiasmen att göra nya saker och att bli fartblind gör att pengarna snabbt rinner ut ur kassan.

Vi har också turen att verka i en kulturpositiv region och en lika kulturpositiv kommun. Utan stöd från dessa hade vi naturligtvis inte klarat oss. Vem har hört talas om att kulturen/litteraturen på landet är en lönsam affär?

För det andra har vi varit duktiga på marknadsföring. Vi tar alla tillfällen i akt att sprida vårt namn och vi har satsat mycket på en funktionell och tilltalande grafisk profil.
Vår logga är välkänd och besökare kommer från hela Sverige och även från ett par av de nordiska länderna.
För det tredje är det väldigt viktigt att vi har en mycket bra programkvalitet.
Våra program ska rikta sig till en bred publik. Då är det också viktigt att ha ett brett programutbud. De inbjudna författarna ska spegla publiken eller om det är tvärtom!

publik

Ur välkomsttalet 2014:
”När vi avslutade förra årets Författardagar med att berätta att 2014 års tema skulle vara Smak hade vi nog egentligen tänkt oss något med berättelser om mat, en och annan kokboksförfattare eller kanske mode eller konst. Det blev inte så. Vi fick så många spännande författare som ville komma till oss, när vi i början på februari började sätta ihop programmet, så vi tappade bort temat! Om någon av er skulle komma ihåg detta har vi en ny tydning och det är att vi har väldigt god smak i valet av författare! ”

 Bokdagar i Dalsland är inte bara ett enda stort sommarevenemang. Det är en året runt verksamhet, som består av flera olika evenemang och aktiviteter. Det är Författarkvällar vår och höst i samarbete med Forum för Poesi och Prosa, som är en del av Författarcentrum Väst, det är Nordiska Novelldagarna, som vi hoppas ska bli lika kända och efterlängtade som Bokdagarna på sommaren. Vi har en verksamhet som köper och säljer begagnade böcker som folk skänker oss.. Vi har också öppet hus i våra lokaler när det är ”nåt på gång” i Åmål som vi kan hänga på. tex  Åmåls Ljusfest.

Bokbordet

Det allra mest spännande och roliga är just att lära känna alla dessa fantastiska författare som har så mycket att ge både oss och publiken.

Både till Nordiska Novelldagarna, alla Författarkvällarna och naturligtvis till sommarens Bokdagar i Dalsland har alla vi, som jobbar med evenemangen, förmånen att träffa och tala med de mest intressanta människorna som skriver böcker åt oss. Och dom är många, antalet enskilda författare under åren är över 300 varav ca 100 har besökt oss mer än en gång.

Kappelinsböcker
Sist men inte minst har vi också Barnens Bokdagar. Just i år satsar vi extra mycket på barnen, som har sina dagar samtidigt som Bokdagar i Dalsland.

Det blir två fullmatade dagar för barnen med Bamse, Abellis Magiska teater, tipspromenader, sagostunder, Bamses visor, workshop med Peter Bergting som visar och undervisar barnen i serieteckning.

BarnensBokdagar

Vårt fokus på nordisk litteratur genomsyrar i princip allt vi gör. Vår ambition är att vi ska ha nordiska författare med oss på alla våra arrangemang men självklart blir det flest under Nordiska Novelldagarna. Vi har haft författare från Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna, Åland, Sapmi /Sameland/

novelldagen

Nordiska Litteraturhuset
Från början hade vi vår verksamhet utspridd i landskapet (Dalsland). Men den har blivit mer och mer koncentrerad till Dalslands enda stad Åmål. Här har vi också, med kommunens stöd, fått egna lokaler i ett gammalt kulturskyddat hus som vi i dag kallar Nordiska Litteraturhuset. Som alla kulturskyddade hus har det sina begränsningar, men vi hoppas förstås på, att vi i framtiden ska kunna ha mer verksamhet i huset, öppen för allmänheten.

Vi har i dag våra egna arbetsmöten här och här är centrum för externa möten. Här tar vi emot studenter som har kultur och event som ämnen på sina högskolor.

Vi har gjort i ordning ett par rum för Residens-programmet AIR Litteratur Västra Götaland och har haft våra två första författare här som stipendiater. Nordiska författare förstås!

Nu i slutet av augusti startar vi ett nytt projekt ”Nya Röster” som är ett utbildningsprojekt för unga kvinnor från Syrien, Palestina och Irak (mer om det här i bloggen om några dagar).

Målet för projektet är att dessa kvinnor ska få möjlighet att på svenska ge ut sina texter i en antologi våren 2017. Den ribban sitter högt! Men målet med detta projekt är ännu högre! Men vi har kommunen, gymnasieskolan och KomVux som stöder oss och kanske även VG regionen, vi väntar på svar på ansökan om bidrag därifrån.

Nu är det Bente, vår koordinators tur, att blogga om hur vi får ihop alla trådarna!

 

Anita K Alexanderson
/ huvudansvarig Bokdagar i Dalsland.
Bild: Åsa Carlsson