Profilbild
2015-11-19

Igår kväll föreläste Karin Johannisson i Börssalen på temat ”Mellan geni och paranoia: Nelly Sachs på Beckomberga”, med utgångspunkt i sin Augustprisnominerade bok Den sårade divan. Detta utgjorde säsongsfinal i Nobelbibliotekets föreläsningsserie Poesi & prosa som jag har äran att hålla i. Många hade trotsat höstmörkret för att komma och lyssna och jag tror knappast att någon blev besviken. I vår blir temat översättningar och till min glädje har Kajsa Öberg Lindsten, Klas Östergren och Ulrika Wallenström tackat ja. Information kommer att läggas upp på Svenska Akademiens hemsida så småningom.

N S        P o p

Här är förresten en länk till en fantastisk tonsättning Daniel Frydman gjort till Nelly Sachs egen inläsning av en dikt från hennes samling Glühende Rätsel (Glödande gåtor): https://soundcloud.com/daniel-frydman/2-telegrafi?in=daniel-frydman/sets/gl-dande-g-tor-1

Avslutningsvis passar jag på att tipsa om att på onsdag nästa vecka håller litteraturvetaren Daniel Pedersen, som i vår disputerar med en avhandling om Nelly Sachs, en föreläsning om henne i hörsalen på KB, mer info här: http://www.kb.se/aktuellt/evenemang/2015/Forskning_pagar/Forskning-pagar-Daniel-Pedersen/