Profilbild
2015-10-20

Jag satt igår kväll och skrollade igenom listan över alla bokcirklar här på sidan – så mycket roligt att vara med och prata om! Skulle vilja tjuvlyssna på (eller tjuvläsa …) alla!
Jag är själv (just nu något passiv) deltagare i två bokcirklar (som försöker träffas i verkliga livet, inte på nätet), båda bestående av bibliotekarier. Åtminstone den ena är väldigt väl organiserad, det finns en anteckningsbok över alla de lästa böckerna, det finns en ordningsföljd över vem som ska välja bok. Däremot är det just nu så att liv och familj ofta kommer i vägen för träffar eller boksamtal.

Jag har också varit ledare för bokcirklar på biblioteket, för våra besökare, en för vuna och en för ungdomar. Det senare ska jag dra igång i vår igen, tänkte jag, med ett kravlöst upplägg där det inte är nödvändigt att komma på varje träff, utan där det från början är tydligt till vilken träff vi läser vilken bok. Vad tror läsarna om ett sånt upplägg?

Jag gillar samtalen som kan uppstå i en bokcirkel. När man lyckas skapa en stämning där alla vill prata, där det är okej att klämma ur sig hur mycket eller hur lite som helst om det man läst. Målet är väl att komma längre än ”jag tyckte den var bra”, ”jag tyckte den var dålig” … Vad är det bästa? Är det att inte vara överens, och ha en livlig diskussion, eller att vara överens, och ändå prata intensivt om vad man tyckte? Jag gillar nog båda.
Jag upphör aldrig att häpna och förtjusas av hur olika det går att läsa samma bok. Vad man ser och vad man inte ser. Jag har varit med om bokcirkelsamtal där det känts som om två deltagare levt i parallella verkligheter, på grund av hur olika de läst. Mest oense var vi faktiskt i en cirkel när vi läst Jens Liljestrands novellsamling “Paris – Dakar”, och då handlade det just om verkligheten som skildras i böckerna, där någon läsare inte överhuvudtaget kände igen sig, medan andra tyckte att det var på pricken. Intressant!

I Litteraturbankens klassikercirkel som pågår här på bokcirklar läser man just nu ”Det går an”, av Almqvist. En bok jag läste på litteraturvetenskapen, men tänker att jag skulle vilja läsa om.
Hur långt har ni kommit, ni som deltar? Mitt i boken, bara i början?

Kommande titlar i Klassikercirkeln är bland andra “Familjen Vinge” av Maria Sandel, “Liljecronas hem” av Selma Lagerlöf och “Kris” av Karin Boye. Efter att jag nyss läste Jessica Kolterjahns roman om Karin Boye, “Den bästa dagen är en dag av törst”, är jag särskilt sugen på den sista. Har tyvärr inte läst någon av hennes romaner, men levde och andades hennes lyrik när jag var tonåring. Någon annan som spanat in någon av cirkelböckerna?