Profilfoto
2015-09-23

Introduktion till Klassikercirkeln Tidlösa kvinnoöden oktober
Det går an.

av
Carl Jonas Love Almqvist

Börja gärna med att lyssna på bokens inledning från Bokpuffen.se

Något Är fel med ljudet!


Ladda hem (Högerklicka, välj “spara som”)

Sara Videbeck gjorde inte livet lätt för Carl Jonas Love Almqvist.
Att hon – och han – var före sin tid förstår man när man läser om reaktionerna på det synsätt som hon representerar när Det går an kom ut första gången 1839.  Upprördheten var massiv över denna kvinnliga romangestalt och hennes vilja att leva ett eget, självständigt liv i arbete och kärlek.

Eller var det den unge underofficerens växande förtjusning i henne som upprörde mest? För det radikala med Det går an är inte bara att Sara vill leva sitt eget liv. Nästan ännu mera nydanande är att Albert, manssamhällets snyggt uniformerade representant i romanen, han med de elastiska stegen och den rätta looken, motvilligt blir allt mer och mer övertygad om att det ligger något i hennes idéer.

Almqvist var en god pedagog. Ändå blev berättelsen om Saras och Alberts växande kärlek det som kom hans egen karriär, både som pedagog och publicist, att vackla. Vännerna svek, publiceringsmöjligheterna blev färre och han tvingades säga upp sig från sin tjänst som rektor på Nya Elementarskolan i Stockholm. Om detta och de avskräckande fortsättningar på Det går an som skrevs av Almqvists motståndare kan man läsa på Litteraturbanken.se i Debatten kring det går an av Johan Svedjedal. En intressant artikel som ger en föreställning om den sprängkraft Det går an hade när den kom ut.

Diskutera gärna:

  • Hatt eller huckle, mamsell eller jungfru – eller något mittemellan? Almqvists intresse för mellanläget och de nya möjligheterna.
  • Den faktiska bakgrunden – kvinnors försörjningsmöjligheter på 1830-talet. Läs t.ex. om skråväsendet apropå Saras strategi för att kunna försörja sig på glasmästeri när modern dör.
  •  Och på tal om glasmästeriet; romanens bildspråk.  Vad Almqvist gör av att det är glas Sara arbetar med.
  • Alberts förundrade och förändrade blick på Sara som berättargrepp.
  • Kärlekshistoriens utveckling, vad som berättas och vad som utelämnas.
  • Sara och Alberts relation i dagens perspektiv – radikal eller normal?

Immi Lundin

Använd introduktionen i din egen läsning eller din bokcirkel eller gå med i vår cirkel: Det går an – bokcirklar.se Cirkeln börjar 1 oktober.

PDF-version av denna text