Profilbild
2015-07-12

Jag har tidigare pratat om hur ungdomar är marginaliserade, och om vad normer är. Nu tänkte jag berätta kort om varför jag arbetar normkritiskt och väldigt kort om hur ni kan göra det på era arbetsplatser!

Att arbeta normkritiskt är att se utanför normen. Jag går inte runt och berättar för ungdomarna i biblioteket om hur marginaliserade de är, och hur de saknar makt i samhället. Allt det där vet de nog omedvetet redan om. Istället kan jag ge dem ett safe space. Där de får synas. Känna sig representerade. Exempel på normkritisk representation är att helt enkelt inte utgå från normen. Jag utgår inte ifrån att tjejer som kommer in på biblioteket bara vill läsa om tjejer som gillar killar. Jag utgår ifrån att de kan vara intresserade av precis allt. Så jag kan fråga lite frågor, ni som jobbar på bibliotek vet hur det går till: Vilka böcker har du läst och tyckt om? Vad var det som var så bra i dem? Osv osv.

“Men det här gör ju jag VARJE dag, och inte är väl det att arbeta normkritiskt?!” kanske ni tänker nu. Men det är det! Bara det att fråga ungdomar vad de vill läsa och vad de tycker om bryter mot det där klassiska maktperspektivet som jag berättade om i mitt första inlägg – där ungdomars åsikter inte räknas. I skolan spelar det oftast ingen roll om de tycker om Robinson Crusoe eller inte, de ska bara läsa och så är det med det.

Men det absolut enklaste sättet att arbeta normkritiskt är att tänka på att alla får ta plats. När du skyltar, till exempel. Det här tricket är otroligt mycket smidigare när man skyltar exempelvis bilderböcker som har väldigt tydliga omslag, men ni kommer att fatta principen! När jag skyltar så försöker jag nämligen tänka på alla de där personerna som finns men som inte är representerade i normen, vilket är typ alla levande människor om man ska hårddra, men vi tänker på simpelt plan. Heteronormen är ett exempel som är bra här. Skyltar du en kärleksskyltning, som är vanligt vid alla hjärtans dag – brukar du då tänka på att inkludera de som inte faller för det motsatta könet? Eller när det skyltas om fotboll – försöker ni inkludera tjejer? Men också, det som är absolut vanligt och enklast med bilderböcker; kan en mörkhyad person komma in här och känna sig som en del av vårt utbud? När ni väl börjar tänka i dessa banor så kommer ni att inse att det är otroligt enkelt att börja öppna upp sin verksamhet för ett normkritiskt arbete.

Så mina tre korta men effektiva tips är:

– Fråga ungdomarna om vad de tycker/tänker/känner
– Ha inga fördomar om vad de ska gilla och inte
– Representation i urvalet – de flesta ska känna igen sig i en del av utbudet
Och nu var det slut på mina tre blogginlägg med kort presentation om att arbeta normkritiskt!