Jag börjar dagen med att lyssna på kulturnytt i P1. Anna Axfors pratar om den svenska poesiscenen och att hon upplever att de större förlagen inte tar sitt ansvar. Unga poeter måste ges utrymme.

Jag konstaterar snabbt att vi har haft en tradition på Sigtuna Litteraturfestival att presentera debuterande poeter från antologin Blå Blixt. Samtidigt inser jag att de inte är på plats i år. Jag gör en mental notering – det måste bli ändring till nästa år.

Dock tar poesin större plats än någon gång tidigare under årets festival.

Programarbetet är alltid ett spännande, kreativt arbete. Och vi får många inspel och förslag till programgruppen. Inför årets festival kom ett initiativ att lyfta den ryska poeten Regina Derieva. Detta kunde vi inte motstå. Det är en väl bevarad hemlighet att en av Rysslands mest aktade poeter varit bosatt i Sverige. Hon har dessutom inte bott var som helst i Sverige, utan hos oss i Märsta. 1990 tvingades hos fly från Sovjetunionen och sedan levde hon här från 1999 fram till sin död 2013. Bland de som beundrade Regina Derievas poesi finner man nobelpristagaren Joseph Brodsky. Nu fick vi en chans att bidra till att fler kan få lära känna hennes arbete. Dessutom tror jag att vi själva såg en chans att få lära oss mer. I programgruppen säger vi bland att vårt mål är att skapa en litteraturfestival vi själva skulle vilja gå på. Detta var en programpunkt ingen av oss ville missa.

Regina Derieva förtjänar att upptäckas. Vi har infört en ny tradition på Destination Sigtuna. Varje personalmöte inleds med en poesi. En morgon läste vi denna (från http://derieva.com – jag rekommenderar att besöka sidan):

Jag övernattar i främmande hem.

Det var så länge sedan

jag hade något eget, att

jag har förlorat luktsinnet.

Jag ligger i främmande sängar

och drömmer främmande drömmar

som jag bara med möda

lyckas ta mig ur.

Mina ben – fångar på flykt

fastsmidda vid tidens straffstockar –

orkar inte längre förflytta sig

över denna jord.

Jag har inte ens

ett papper till hands,

så jag får skriva på mitt hjärta,

som är vänt ut och in.

Det är därför det gnisslar

som jordaxeln på nätterna

och riktar mitt ansikte

mot det omöjliga.

I tolkning av Bengt Jangfeldt

Nu möts författaren, forskaren och Majakovskijkännaren Bengt Jangfeldt, den mångfaldigt prisbelönta brittiska poeten, författaren och översättaren Fiona Sampson samt den litauiske poeten Tomas Venclova i ett samtal om Derievas liv och arbete.

Den litauiska poeten och essäisten Tomas Venclova skulle alltså komma till Sigtuna Litteraturfestival för att samtala om Regina Derieva. Vi insåg genast att vi nu hade ett fantastiskt tillfälle att introducera även Venclovas arbete till den svenska publiken. Tomas Venclova anses av många vara en av 1900-talets viktigaste östeuropeiska poeter. Han har bland annat förärats Prize of Two Nations tillsammans med nobelpristagaren Czesław Miłosz. Vi kontaktade kulturjournalisten Maja Aase för att höra om hon ville leda samtalet med Tomas Venclova. Maja har arbetat i Sovjetunionen och skulle vara perfekt. Svaret lät inte vänta på sig. Det bler ett rungade ja. Nu kan vi se framemot ett intressant samtal runt Venclovas poesi, men även om vikten av att fortsätta skriva trots publiceringsförbud och påtvingad landsflykt.

Frågan var nu om vi kunde lyfta poesin ytterligare? Sätta den i centrum. I ett samtal med den fantastiskt engagerade kulturjournalisten Åsa Beckman väcktes idén om en poesistafett mitt på torget. Åsas idé var att fråga några av de som medverkande på festivalen om de kunde tänka sig att välja ut en dikt, komma till Stora torget, läsa upp den och sedan samtala med Åsa i tio minuter. Vi skulle få plats med max 6 personer under en timme. Det skulle bli ett kort samtal om den utvalda dikten och om poesins betyder för oss som människor. Detta skulle vara en programpunkt man helt enkelt skulle snubbla över, mitt i staden. Här skulle man få en chans att slå sig ner en stund och bara lyssna.

Vi hade bråttom. Programmet skulle till tryck inom kort, men idén var för bra för att inte göra försöka få till programpunkten.

PoesistafettJag sammanställde ett mail och skickade ut. Jag höll tummarna för att vi skulle få positiv respons från någon eller några. Och jag blev helt överväldigad. Inom några få timmar hade samtliga svarat. Och svaret var ett självklart ja från alla. Nu kommer Åsa Beckman att möta Eric Schüldt, Sara Paborn, Pelle Andersson, Agneta Pleijel, Ylva Eggehorn och Bengt Jangfeldt i Sigtuna Litteraturfestivals första poesistafett.

Så åter till tankarna runt inslaget i morgonens kulturnytt. Poesin är viktig för oss människor. Och jag kan inte annat än hålla med Anna Axfors. Vi har alla ett ansvar att se till att poesin får ta plats och att debuterande poeter får en chans och en scen. I år lyfter vi poesin extra, men de unga debutanterna har fått stå tillbaka. Jag lovar bättring.

Camilla Zedendahl,
vd Destination Sigtuna huvudarrangör av Sigtuna Litteraturfestival

Lite fakta om Sigtuna Litteraturfestival: Med cirka 70 programpunkter bjuder Sigtuna Litteraturfestival in till en läsfest den 22-23 augusti. En rad aktuella internationella och svenska författare deltar såsom Masha Gessen, Kerstin Ekman, Agneta Pleijel, Håkan Nesser, Lena Andersson, Kristina Kappelin och Elin Lucassi. Hela programmet hittar du här. Följ oss på Facebook, Twitter: @sigtunalitt 

Årets Sigtuna Litteraturfestival arrangeras av Destination Sigtuna i brett samarbete med Sigtunastiftelsen, Stora Brännbo, Sigtuna kommun, lokala företag och föreningar.