Profilbild
2015-01-14

Sjätte dagen, 14 januari

Det finns några tillfällen då poesihyllorna på biblioteken används: vid skoluppgifter, inför bröllop, namngivning och begravning. För de olika högtiderna finns en utmärkt samling, ”Den svenska högtidsboken”! Men poesin kan användas vid många andra typer av tillfällen!

Jag skulle önska att folkbiblioteken och Sveriges Författarförbund kunde komma överens om att man på de bibliotek som har bibliotekarier bevandrade i poesi, kunde få visa textrader av poeter som kanske inte är kända av alla. Det finns så många spännande dikter gömda i bibliotekens hyllor! Men hur ska en vanlig låntagare kunna hitta fram till just den unga författaren, eller den äldre poeten som de tidigare inte hört talas om? Dessa poeters dikter kanske verkligen skulle bli omtyckta om de fick en chans att bli upptäcka!

Än så länge finns ingen överenskommelse mellan folkbiblioteken och Författarförbundets upphovsrättsorganisation, men det är min förhoppning att en sådan kommer till stånd! Då skulle det bli tillåtet att visa en dikt ur en diktsamling för att väcka intresse för att låna eller läsa mer av denne författare. Biblioteken skulle kunna visa smakprov ur olika diktsamlingar, t.ex. som Månadens dikt.

Jag kommer att tänka på en bok som finns på Stockholms stadsbibliotek och på drygt tio bibliotek till i Sverige. Den har funnits på många fler ställen. Även om den är liten och tunn (som många diktsamlingar är) så har den fått lämna plats för andra nya diktsamlingar som kommit sedan 1998 då den gavs ut. Det kommer ju nya böcker hela tiden som också ska in på samma begränsade biblioteksyta.

Boken är ”Slussen” av fotografen Lena Granefelt och poeten Petter Lindgren. Den handlar om Stockholm vid Slussen (den så sönderdiskuterade) på 1990-talet. Här finns foton tagna under dygnets alla timmar. Vi får se betongen, t-banevagnar och trappor i ovanliga vinklar och ljus, och människor i rörelse, fångade i ögonblicket. Vi möter ”… Poeten som, … / … pulsar omkring i snön/ …” och som med värme och humor ger en ny dimension åt bilderna. En verklig hyllning till Slussen och lekfullheten är denna ovanliga dikt/bildsamling! Den finns faktiskt fortfarande att köpa på nätet.

På Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen 73, finns möjlighet att låna och bläddra i förlagsex och köpa via nätet i Poesibazaren.  Om du vill lyssna på uppläsningar av poeter gå in via www.podpoesi.nu. Dessutom finns på biblioteken på många håll samtal om poesi, besök av poeter, översättare och förlag, workshops , möjlighet att delta i liveuppläsningar och ibland större poesifestivaler.

En rolig dikt finns i Bob Hanssons urval i ”Kom över på den här sidan”. Den är skriven av Magnus Skånberg och börjar: ”Så vi drog väl in där på plejset, och Conny stegade fram till/ baren och kirrade en Tranströmer och en Forssell. …”.

Just av Tomas Tranströmer finns bland många andra, en mycket fin dikt, ”Elegi” som ingår i ”Stigar”. Den talar om det svåra som dyker upp under livets gång. I den finns dessa två rader med, ”Vänner! Ni drack mörkret/ och blev synliga.”. Av Lars Forssell kommer jag att tänka på den vackra kärleksdikten ”Tillägnan”, som kanske mest är känd därför att den blivit tonsatt av Monica Dominique.