Profilbild
2015-01-07

Hej! Det känns hedrande att få skriva på bloggen nu, alldeles i början av det nya oskrivna året 2015!

En presentation först. Sedan länge har jag arbetat på olika bibliotek, först på Sthlms univ. bibliotek och i Filmhusets bibliotek, sedan längre perioder på folkbibliotek i Haninge och i Danderyd. En avstickare gjorde jag 2004 till Länsbibliotek Västmanland. I höstas blev jag pensionär, men fortsätter med samtal om litteratur och bokcirkel på biblioteket. Jag är ordförande i juryn för Svensk Biblioteksförenings Aniarapris , www.biblioteksforeningen.org/var-verksamhet/utmarkelser/aniarapriset/tidigare-pristagare/. Återkommer till det lite längre fram! På Bok & Biblioteksmässan i september fick jag motta Svenska Akademiens bibliotekariepris 2014 och kände mig mycket hedrad!

Här kommer en fundering över likheter mellan två aktuella författare, Patrick Modiano och Klas Östergren. Jag får ta risken att ämnet redan behandlats på bokcirklar.se.

Som bibliotekarie deltog jag i den livebokcirkel på Bok & Biblioteksmässan den 26 september om Klas Östergrens roman ”Twist” som bokcirklar.se arrangerade. ”Gentlemen” hade vi haft uppe i bokcirkeln under hösten.

När Nobelpriset i litteratur tillkännagavs i oktober upptäckte jag att jag hade en av Patrick Modianos romaner, ”En cirkus drar förbi”, i min bokhylla. Den hade jag köpt för 70 kr på rea!  Nu läste jag om den. I november och december läste jag också ”Place de l´ Étoile”, ”De dunkla butikernas gata”, ”Lilla smycket”, ”Nätternas gräs”, ”Dora Bruder” och parallellt Per Arne Tjäders mycket intressanta ”Gare d’Austerlitz: En bok om Patrick Modiano”.

I Östergrens ”Gentlemen” och ”Twist” kan man hitta likheter med t ex Modianos ”En cirkus drar förbi” och ”Nätternas gräs” och säkert också i flera av Modianos böcker från 70-och 80-talen.

Visst finns det också stora olikheter: Östergren är mycket ordrik, Modiano inte alls, Östergrens romaner utspelar sig till största delen i Stockholm, Modianos i Paris. Men nu över till de likheter jag funnit!

Handlingen pendlar i de nämnda böckerna mellan nutid och dåtid. Berättarjaget är en författare som ser tillbaka på sin relation till en vacker, åtråvärd kvinna på 50-, 60- eller 70-talet. Denna kvinna har olika namn, hennes personlighet är svårfångad.  Berättaren får dela henne med en annan man, hennes ”vänner” lever i lagens utkant och samarbetar ofta med främmande makt.  Skiljelinjen mellan gärningsman och offer är ibland diffus. Promenader genom huvudstadens gator och besök i stora, halvt övergivna paradvåningar finns med. Syftet med böckerna tror jag är att återskapa en förgången värld och ur det bedrägliga minnet få fram vad som egentligen hänt och varför.

Modiano debuterade 1968 och gav ut böcker -69, -72, -74, -76, -78 osv. Han belönades med Grand prix du roman de l’Académie française 1972 och Goncourtpriset 1978. Östergren vistades fr.o.m. början av 70-talet av och till i Paris och bodde också där i några år på 80-talet. ”Gentlemen” gavs ut 1980 och ”Twist” i höstas.

Vi hörs i morgon igen, bl.a. med litet mer om Patrick Modiano!