Så fick jag återigen erbjudandet att gästblogga här på bokcirklar, härligt! I sex blogginlägg ska jag skriva om litteratur och ge boktips. I mitt senaste blogginlägg hoppades jag på en läshöst med läsro och läsinspiration och i backspegeln blickar jag tillbaka på en höst som innehållit en del läsning fast det i stunden inte känts så. Jag ägnade en del tid åt att läsa noveller eftersom jag inte gjort det så mycket tidigare. Jag tog mig an Oline Stig och att hon är en mästare på att skildra livets små skeenden och mellanmänskliga relationer skriver jag under på. Gillar hennes, täta rader, humor och dråpligheter. Läste också ett par novellixnoveller av bland annat av Selma Lagerlöf, Klas Östergren och Ida Jessen. Att läsa noveller är ypperligt i många sammanhang men kan kräva mer än vad jag förväntat mig.

Hägring38wJag är också tacksam över att jag läste Hägring 38 av Kjell Westö, det var lärorik att få läsa om Finland och Helsingfors under den här perioden (1938-) Westö är skicklig på att bygga upp historien utan att röja varken för lite eller för mycket över det som komma skall. Någon vecka efter att jag läst klart boken fick han Nordiska rådets litteraturpris.

Sedan hade jag en period då jag började på flera böcker utan att komma vidare i någon av dem. När jag därför började läsa Barnmorskan i Hope River av Patricia Hartman fick jag några sköna läsdagar. Jag uppskattade att få läsa om trettiotalets USA genom barnafödandet i olika samhällsklasser och huvudpersonens arbete som barnmorska.

Och så fick resa till Paris via fåtöljen genom Lilla smycket av Patrik Modiano. Den röda tråden i berättelsen är damen med den gula kappan som huvudpersonen fått för sig är hennes mamma och som hon förföljer genom Paris.

Paris