Mitt namn är Alfred Arvidsson och jag jobbar som bibliotekarie och biblioteksansvarig ute på Biskops Arnö folkhögskola.
På ett sätt kan man beskriva min arbetsplats som ett ganska perifert ställe. Ön ligger i de bortre delarna av Håbo kommun vid en av Mälarens nordliga utlöpare. De närmaste tätorterna är Bålsta och Örsundsbro och det är ungefär en och en halv mil till båda. För ta sig till ön måste man, efter ha kört en bit på Hjälstaleden genom det uppländska slättlandskapet, vika av vid en slingrig väg och köra två kilometer för att komma ut på ön.

Men på många andra sätt är min arbetsplats allt annat än perifer. Ön har varit i kyrkans och statens ägo ända sedan medeltiden och här har storheter som Gustav Vasa, Jakob Ulvsson och Ebba Brahe huserat. På 1950-talet togs Biskops Arnö över av Föreningen Norden och de står bakom folkhögskolan härute.
Skolan har länge varit en viktig plats för litteraturen i Sverige och Norden. Här har många nutida storheter som exempelvis Sara Stridsberg, Susanna Alakoski, Beate Grimsrud och Monika Fagerholm gått på skrivarskola och inlett sina banor som författare. Men här har också betydande nordiska författare som Karl Ove Knausgård, Josefine Klougart, Stig Sæterbakken och många andra samlats under sommarens debutantseminarier och fått inspiration. Numera huserar skolan sju linjer med många unga begåvningar, inte bara inom litteraturen utan också inom bildjournalistik, låtskrivande och dokumentärfilm, för att nämna några av inriktningarna här.

Mitt i allt detta har vi biblioteket med en enastående samling av litteratur från hela Norden. Här jobbar jag varje dag med att hålla ordning och se till att biblioteket utvecklas.
I mitt arbete är det nordiska alltid närvarande. Jag får alltid vara beredd att diskutera nordiska författare med eleverna och alltid ha koll på vad som händer litterärt i våra grannländer.
Detta är dock inget jag har någonting emot. Tvärtom är nordiskt läsfrämjande något jag alltid har brunnit för. Den största anledningen till detta är att man som svenskspråkig ganska enkelt kan tillgodogöra sig våra grannländers mycket rika skriftliga traditioner på originalspråk. Det krävs faktiskt inte så stora ansträngningar som man kan tro att lära sig att läsa flytande på danska och norska. Jag kommer därför under min period som gästbloggare här att presentera ett antal nordiska författarskap som jag hoppas att läsarna av denna blogg kommer att uppskatta. Eftersom jag själv har bott i Danmark och talar språket kommer nog de danska författarna att dominera.
Håll till godo!