Vi är mycket glada att presentera en satsning på dansk novellkonst här på bokcirklar.se. Vi har tack vare medel från Svensk-danska kulturfonden fått chansen att initiera en översättning av en novell av Ida Jessen. Novellen “En utflykt” ingår i Jessens senaste novellsamling Postkort till Annie, nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 2014. Vi kom på, tidigt i våras, att vi gärna ville cirkla om den men insåg att den inte översatts till svenska. Vi kontaktade förlaget Novellix och på den vägen är det.

Ida Jessen  6/2009

Ida Jessen, född 1964, är en av Danmarks främsta novellister. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Under sten, som följts av ytterligare samlingar och även barnböcker och romaner. Hon har jämförts med nobelpristagaren Alice Munro, vars noveller hon översatt till danska, och blev år 2012 invald i Det Danske Akademi. Jessens novellsamling Postkort til Annie kom 2013 och hyllades unisont av både läsare och kritiker. Samlingen är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014 och innehåller novellen “En utflykt, som Novellix nu ger ut för första gången i svensk översättning av Ninni Holmqvist med omslag av Sara R Acedo.

ida_jessen_rgb1-544x768Utdrag ur novellen: De parkerade bilen, Larnas glada röst klingade genom trädgården, och Toves oro återvände för hon hade inte talat om för Max att Larna skulle komma annat än genom lappen som hon hade lämnat på köks­ bänken. På den hade hon uttryckt det som om Larna hade bjudit sig själv, vilket sett ur en synvinkel kanske var sant men sett ur en annan var helt fel. – Där har vi ju honom, ropade Larna och knackade på rutan, hej Maxi. Maxiii. Hon skrattade högt, och Max hoppade till där han stod vid diskhon och sköljde sallad. De dundrade in. Tove brukade inte dundra.

Händer i höst
Vi cirklar förstås om novellen här på bokcirklar under hösten. Gå gärna med i cirkeln!

Ninni Holmqvist  gästbloggar! Ninni är översättare men också en av våra främsta novellister. Hon hyllades för sin debut med novellsamlingen Kostym 1995 och har sedan dess utkommit med flera novellsamlingar och även den uppmärksammade romanen Enhet 2006.  Ninni är aktuell med romanen Precis som att börja omNi som cirklat länge på bokcirklar.se kanske minns att Ninni gästbloggat tidigare. Vi välkomnar Ninni tillbaka och gläds över samarbetet!

Vi uppmärksammar “En utflykt” och översättning i allmänhet på Bok och bibliotek i ett samtal mellan Ninni Holmqvist och Lena Hammargren, översättare och förläggare på Novellix. Lördag 15.30  i Novellix monter, B01:20.

Kring prisutdelningen av Nordiska Rådets Litteraturpris den 29 oktober kan det hända att vi hittar på något också, för tänk om Ida Jessen får priset!