Det är den första dagen på min fyra veckor långa semester. På bordet finns en kopp kaffe och Svenska Dagbladet . En artikel fångar mig direkt “Få tillbaka tron med verk från elithyllan” Therese Eriksson skriver om sommarläsning, hennes budskap är att inte sjunka ned i solstolen med en deckare eller chicklit utan invänta att läsron infinner sig, hon skriver:

“Det är på sommaren, som med sina blåa himlar och grönskande träd kan kompensera för smärtan och svärtan mellan pärmarna, vi ska ta oss an den hårda, glimrande prosan i de allra bästa böckerna. När vi äntligen har tid att fundera över vilka vi är och över vår plats i världen, då är ”good enough” helt enkelt inte tillräckligt bra.”

cecilialäser

Foto: Annika Lissenko

Therese sticker helt klart ut med sin åsikt och hon får mig att fundera. Visst önskar jag att sommarledigheten ska ge mig läsro och möjlighet att ta mig an de tunga böckerna i bokhyllan som pockar på. Samtidigt tänker jag på min egna läsaridentiteter. På alla år som jag läste barn- och ungdomslitteratur i mängder och endast ibland vuxenlitteratur. Min identitet som förströelseläsare och som faktaläsare. Mitt behov ibland av en deckare och roliga serier och glädjen i att en annan gång ta sig igenom en bok som ger eftersmak. Hur och vad jag läser beror så mycket på hur jag mår, hur kontexten omkring mig är och vilka böcker jag vill läsa. Kanske ligger det något i det som Therese pekar på men jag tror att vissa böcker är bryggor till andra böcker, att vuxnas läsning är i ständig utveckling och behöver precis som barns tränas och upprätthållas.

Inför min egen semester i år hade jag fått så många fina boktips. Av många olika skäl har jag läst ganska lite under semestern (men jag har haft en skön ledighet ändå.) EN bok som gav många avtryck är Bokklubben vid livets slut. Jag lyssnade på halva boken i julas och tog mig nu an den igen. Den handlar om femtioåriga Will och hans mamma som är döende i cancer. Tillsammans har de en bokklubb och läser minst en bok i veckan. Under två år läser de klassiker, lyrik, populärlitteratur och deckare. Vi får ta del av deras läsupplevelser och de samtal om livet och dem själva som läsning ger upphov till. De läser till exempel Sankmark av Jhumpa Lahiri, den utspelar sig i Indien med två bröder som huvudpersoner. Jag tänker att deras bokklubb gestaltar en slags biblioterapi som gör dem redo inför mammans oundvikliga bortgång.

Cecilia Bengtsson

Läs mer texter av Cecilia Bengtsson, som gästbloggade på bokcirklar.se i december 2012, då hon gav oss fler läs- och bokcirkleltips. Cecilia Bengtsson är utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm.