Hej! Jag heter Emily Ringborg och kommer att gästa er här under två veckor.  Till vardags jobbar jag som bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek och min främsta uppgift där är att köpa in böcker. Tänk att få köpa böcker på jobbet! Synd bara att jag inte får ta hem dem jag vill ha :)

Mitt första inlägg kommer att handla om vad jag har läst i sommar. Det har varit en bra boksommar, några av böckerna är sådana som legat och väntat på att läsas länge (vissa i flera år) andra är helt nya på bokmarknaden.

The testament of Jessie Lamb av Jane Rogers

I en nära framtid som lika väl skulle kunna vara vår egen nutid sprids ett virus över hela världen. Viruset heter Maternal Death Syndrome (MDS) och ligger vilande i alla människor. Det som triggar viruset till att gå från vilande till dödligt är om bäraren blir gravid. Konsekvenserna blir att inga nya barn kan födas – någonsin. Vissa skyller på vetenskapen, andra på Gud. Mitt i allt detta finns Jessie som anmäler sig frivillig till ett kontroversiellt projekt som ska rädda mänskligheten. Hennes beslut får hennes omgivning att motsätta sig, inte minst hennes föräldrar.

Handlar boken om att kvinnor alltför ofta inte tillåts bestämma över sina egna kroppar och öden? Att oavsett vad vi tycker om Jessies beslut måste lita på att hon vet vad hon gör? Är Jessie modig? Kanske. Jag kunde inte komma undan den gnagande känslan att  hon inte alls var modig eller osjälvisk. Att hon i själva verket bara var en tonåring som letade efter något som snabbt kunde lösa hennes jobbiga liv. Men den större och viktiga frågan som boken ställer är, vad skulle jag göra? Hur skulle jag reagera om Jessie var mitt barn? Det var det mest intressanta med boken, de moraliska och samhälleliga aspekterna om hur långt vi är beredda att gå för att säkra vår framtid.

Boken finns på svenska med titeln Jessie Lambs testamente.

How to build a girl av Caitlin Moran

Året är 1990 och 14-åriga Johanna Morrigan bor i Wolverhampton, en stad, ”som ser ut som om något dåligt hände där”.” Thatcher”, svarar Johannas arbetslösa pappa. Det var det som hände. Livrädd att familjens bidrag ska dras in försöker hon på olika sätt att dra in pengar till familjen och får ett jobb som recensent på en musiktidskrift. Hon bestämmer sig för att ta livet av Johanna Morrigan (inte bokstavligt) och bli Dolly Wilde istället. Som Dolly festar hon med musiker, sågar band i sina recensioner (hon skriver aldrig om band hon tycker om), röker, dricker och hånglar. Hon går från att ha varit Johanna till att vara Dolly. Frågan är hur länge Dolly hålls vid liv innan hon bygger en annan tjej?

Trots att Moran säger att boken inte är självbiografisk är det svårt att inte se henne i Johanna, jag känner liksom igen henne. Caitlin Moran är rolig och smart och säger/skriver bra saker och hon kan skriva. Problemet är att jag har en känsla av att Moran har skrivit den här boken förut. Då hette den ”Konsten att vara kvinna”. Jag vill tro på Caitlin men hon måste lämna det mest familjära. Det går att skriva smarta, feministiska, tänkvärda böcker och inte vara en överviktig, fattig tjej från Wolverhampton Caitlin, jag lovar :)

Boken kommer ut på svenska i november i år.

Broken Monsters av Lauren Beukes

Det börjar med att en kropp hittas i Detroit, ”the most fucked-up place”, men det är inget vanligt mord som möter Detective Versado utan överdelen av en död Afro-Amerikansk pojke vars ben ersatts med nederdelen av ett rådjur. Redan här vet vi att boken är något utöver det vanliga. Perspektiven byts mellan Versado, hennes dotter Layla, hemlöse TK och videobloggaren Jonno. Och så har vi mördaren – en man förföljd av en mardröm. Att jag berättar att han är mördaren är ingen stor spoiler för det här är ingen deckare där vi följer detektiven som försöker lösa fallet. Vi vet långt innan Versado vem mördaren är.

Det är en bok som blev bättre ju mer jag läste. För om du skrapar på ytan av boken finns en hel värld av tankar och meningar och paragrafer som du svepte förbi men går tillbaka till flera kapitel senare. Det är skräck blandat med jakt på en seriemördare, en kommentar till vårt samhälle, framförallt internet och sociala medier, allt i en stad i förfall.

Denna bok är alldeles ny och finns inte på svenska. Men författarens tidigare bok, The Shining Girls, ges ut på svenska nu i augusti och heter då Skimrande flickor.

When the emperor was divine av Julie Otsuka

Fyra månader efter att japanerna bombade Pearl Harbour tvångsinterneras samtliga amerikaner med japanskt ursprung. Vi följer en namnlös familj från Kalifornien. Pappan har redan försvunnit. Han fördes bort en natt iförd morgonrock och tofflor – vilken förnedring för mannen som aldrig lämnade hemmet utan kavaj och hatt. Hustrun och barnen lämnar hemmet och tar tåget till lägret i Utahs saltöken långt bort från havet, växtlighet, skugga, fåglar.

Grannarna där hemma undrar kanske var de tagit vägen men glömmer snabbt och när familjen kommer hem, flera år senare, är det ingen som hälsar dem välkomna hem, ingen som vill veta vad de varit med om. De blickar de får är fyllda av misstankar.

Bäst var det sista kapitlet där vi lämnar familjen och möter ett berättarjag som ger uttryck för all den ilska som japan-amerikaner måste ha känt.

Det är en mycket stark läsupplevelse där jag inte kan låta bli att dra paralleller till USA under det senaste årtiondet där en annan grupp av medborgarna, muslimer och araber, varit i skottlinjen.

Boken finns på svenska och heter då ”När kejsaren var gudomlig”

hämta

We are all completely beside ourselves av Karen Joy Fowler

Vi börjar i mitten. Sedan går vi till slutet för att sist vara framme vid början av historien. Rosemary är vår berättare, hon har föräldrar, en bror och en syster. Systern, Fern, är hennes allra bästa vän. Men det är ingen vanlig familj och när Rosemary börjar college svär hon att ingen någonsin ska få veta vad som hände när hon var liten. Var det var som hände Rosemary och hennes familj är hjärtskärande och ger upphov till en rad viktiga frågor om bl.a vetenskapliga experiment. Själv läste jag boken utan att veta något annat än att den överösts med beröm och är nu nominerad till Man Booker Prize. Att jag inte visste så mycket gjorde överraskningarna starkare så jag lämnar er utan att ni får veta mer än så här. Gå och läs boken istället.

The storied life of A.J Fikry av Gabrielle Zevin

39-årige A.J Fikry är en lättretlig bokhandlare på en liten ö utanför New York. Han startade bokhandeln tillsammans med sin nu döda fru och har inte mycket till liv. Han driver bokhandeln där han har väldigt bestämda åsikter om vad folk bör och inte bör läsa. När kvällen kommer går han upp till lägenheten ovanför affären, äter upptinad vindaloo och dricker sig sömns. Så en kväll när han ska stänga affären hittar han en bäbis i affären. Någon har lämnat sin dotter i affären och vill, enligt den bifogade lappen, att A.J ska ta hand om henne. Detta är början på ett nytt kapitel i A.J´s liv och när han väl släppt in en person i hans liv, är det svårt att låta bli att inte vilja ha andra där.

Detta är en bok för bokälskare. När jag läst ut den var jag varm i hjärtat och någon eventuell oro jag skulle ha känt inför bokhandelns och läsandets framtid var som bortblåst.

The vanishing season av Jodi Lynn Anderson

Jodi Lynn Anderson kan skriva otroligt vackert. Jag gillade verkligen hennes tidigare bok Tiger Lily så jag rekommenderar den istället. För The vanishing season var tyvärr inte särskilt bra. Enligt beskrivningen av boken handlar den om att flickor försvinner från en avlägsen liten stad för att sedan hittas drunknade. Samtidigt som den första kroppen hittas flyttar Maggie och hennes föräldrar dit från Chicago. Maggie blir snabbt vän med Pauline och Liam. Vi följer dessa tre men en del korta kapitel berättas av vad som ska vara ett spökes då denne ser ni på den lilla staden och dessa tre speciellt.

Jag hade flera problem med boken, för många för att nämna här. Jag kan bara säga att den misslyckades med att fånga mitt intresse och det fanns stora brister i handlingen. Synd. Det enda positiva är som sagt att författaren är duktig på att skriva, så läs Tiger Lily istället.

Two boys kissing av David Levithan

En kyss är inte bara en kyss. I David Levithans bok är denna kyss det viktigaste i världen, vilket gör det så passande att den svenska översättningen på denna bok har titeln Världen viktigaste kyss (kommer i september). Harry och Craig har bestämt sig för att slå världsrekord i längsta kyss: 32 timmar. Runt omkring dem finns vänner, familj och främlingar världen över som följer kyssen. En del accepterar och stöttar dem, andra gör det inte. Vi följer även andra tonåringar, pojkar som kommit ut och andra som inte har det. Alla handskas med att vara ung homosexuell och allt vad det innebär på olika sätt och har olika erfarenheter av det.

Runt omkring alla dessa pojkar hör vi ekot av generationen innan. Ekot av den generation män som dog i aids. Män som minns hur det var då, när dem själva var tonåringar och varför deras upplevelser gör detta till så mycket mer än bara en kyss.

hämta (1)