Profilbild
2014-07-01

En vanlig reaktion när människor som jag möter får höra att jag som är bibliotekarie också är sambo med en bibliotekarie är att de säger Åh så roligt, då måste ni prata mycket om böcker. Svaret på det är – nä, nästan inget faktiskt.

Främst beror detta att vi aldrig pratar om böcker nog på att Mikael och jag gillar så otroligt olika sorters litteratur. Jag gillar att läsa böcker om smärtsamma och sorgliga familjerelationer, spännande deckare och snabblästa ungdomsböcker. Mikael gillar mycket mer intellektuella böcker än vad jag gör. Hans bokhylla är full av jättestora och jättetunga böcker om arkitekturhistoria, böcker om gamla fönster och gamla skolhus. Kort sagt, han gillar gamla grejer. Mikael gillar att laga mat, men i han kokbokshylla hittar man mest gamla kokböcker från femtiotalet och tyska kokböcker på tyska.

Det tyska är huvudtemat bland romanerna Mikael läser. Så fort han rekommenderar en bok till mig så är det, så klart, av en tyskspråkig författare. Alla böcker verkar jättekrångliga, långsamma och svårlästa. För att Mikael ska komma ur detta mönster han har fastnat i – böcker om gamla grejer och Tyskland så tänkte jag ge honom tre boktips inför semestern:

Mitt första boktips till Mikael är Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Boken utspelar sig på trettiotalet (det gillar Mikael) och vi träffar Maj, gravid och nygift. Hon kämpar med att finna sin roll och klara livet som hustru, kvinna och nybliven mamma, ingift i en högre klass där hon inte känner sig hemma. En fin och berörande skildring av kvinnors villkor under mitten av seklet.

Mikael gillar sport. Sport, i form av simning, är ett huvudtema i ungdomsboken Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson. Boken handlar om Miranda, som lägger ner all sin tid i simningen. Hemma är det bara jobbigt för föräldrarna oroar sig mest för brorsan och i skolan blir det bara jobbigt när bästisen träffar en kille. Kvar finns simningen. En jättebra bok om prestationer, svek och tävlande.

Byggnadshistoria är något som Mikael gillar mycket. Så fort vi åker någonstans i Göteborg så frågar han Vad är det här för hus?, Har det alltid sett ut så här? och Hur såg det ut förr? För att jag ska få lite lugn och ro och för att Mikael ska kunna svara på sina frågor själv så tycker jag att han ska läsa lite böcker om Göteborgs historia i sommar. En väldigt fin och intressant bok är Perspektiv på Göteborg av Kristian Wedel med fotografier av Peter Claesson. Här har man letat fram gamla fotografier från Göteborg och gått till platsen där fotografiet är taget och fotat hur det ser ut idag. I boken kan man se hur staden har förändrats. Kristian Wedel berättar om staden i en trevligt kåserande ton. Det är dock ingen bok för strandväskan, den är rejält stor och tung. Men eftersom Mikael gillar stora och tunga böcker så är nog det bara ett plus!