“OM någon har nämnt en bok vid tidigare tillfälle får man inte välja den boken.”

 Vi är glada att få presentera en ny Veckans cirkel: Illusionisterna. I serien Veckans cirkel möter du cirklar med olika smaker och inriktningar, får svar på sådant som vad olika bokcirklar äter och vilka böcker som väcker starkast känslor. Trevlig läsning! 

illusionisterna_rekt

Namn: Illusionisterna

Med: Andreas Unge, Christian Unge, Fredrik Henriksson, Jonathan Metzger, Gustaf Bonde, Daniel Hager, Fredrik Henriksson och Samuel Titelman

Cirkelns historia: Vi startade 2001, första träffen på restaurang Rött, Rörstrandsgatan. Idén var att träffas några kompisar och snacka om en bok, på en restaurang. Första åren varvade vi film med böcker.Varannan gång sågs vi och tittade på en film tillsammans som vi sedan analyserade över mat/dryck. Varannan gång träffades vi på en restaurang med bok i handen. Senaste tio åren har det blivit uteslutande böcker. Några medlemmar har kommit och gått men kärntruppen har varit med från början.

Var vi träffas/ Vi äter och dricker/ Hur vi väljer böcker: Vi har ett ganska strikt regelverk:-). En person väljer bok, köper till alla andra och sms-ar dagen innan avsatt datum adress och tid för nästa träff. Aldrig namn på restaurangen. Tanken är att bok/mat ska höra ihop. Ibland blir det klockrent, typ amerikansk mat + Jonathan Franzen. Andra gånger är kopplingen mer diffus (som senast: Donna Tartt på Lilla Persien). Vi träffas, äter, dricker och avhandlar boken från förra gången. Sen, under stor spänning, tar den som valt restaurang fram boken till nästa omgång.  Vi ses ungefär varannan månad, ibland oftare. Målsättningen är att välja en superbra bok, gärna nästa nobelpristagare, som ingen har läst och att alla säger ”wow, det här blir grymt”.
Detalj: OM någon har nämnt en bok vid tidigare tillfälle får man inte välja den boken.

collage_illusionisterna

Bok vi aldrig skulle läst utan bokcirkeln: Det är lite poängen med hela bokklubben. De flesta böcker som väljs är just böcker som man själv inte skulle ha köpt. Med några få, klassiska, undantag.

 Bok som väckt starkast känslor: Enkelt: Sofie Oksanen Utrensning. Två av medlemmarna höll på att slå ihjäl varandra. Verbalt.

 Bok vi inte läste ut: Doktor Faustus, Thomas Mann. Tog flera månader att starta upp bokklubben efter den smällen.

Tjockaste: Middlesex (Jeffrey Eugenides), Freedom (Jonathan Franzen).

 Bästa: Middlesex, Illusionisten (John Fowles), Vägen (Cormac McCarthy).

 Bok som det uppstått mest oenighet kring: Drottningens Juvelsmycke (Almqvist).

 Senaste bok vi läste: Komma och gå av Taiye Selasi.

Stort tack till Illusionisterna! Vill du att din cirkel ska bli nästa Veckans cirkel? Skicka ett mejl till info@bokcirklar.se!

Läs också Veckans cirkel #1.