Profilfoto
2013-10-04

Hösten är läsandets tid och kanske även skrivtid för många. Här på bokcirklar.se ser vi fram emot nya spännande gästbloggare som delar med sig av tankar kring böcker, skrivande och vardag…

Här följer en liten presentation av de skribenter och författare som kommer att gästblogga här på bokcirklar.se under hösten 2013. Listan kommer att uppdateras efter hand. Vi fortsätter att bjuda in intressanta författare och bibliotekarier och andra gästskribenter som bloggar två veckor var.

Vecka 33-34: Erika Vallin
Författare till Flickan vid Glastornet och Resan till tidens slut  och skriver för närvarande på den avslutande delen i trilogin Speglarnas hemlighet. Erika är ErikaRundäven kulturjournalist och kulturredaktör på tidningen ELLE, bosatt i Stockholm.
“Jag visste direkt att jag ville skriva om mellanåren. I gränsen mellan barndom och tonår där man för första gången ställs inför frågor som pågår hela livet: Vem är jag? Vad är jag? Var hör jag egentligen hemma?”
Erika finner inspiration till sina berättelser i vackra stockholmsmiljöer, klassiska sagor och vetenskapens värld. Läs mer på Erika Vallins hemsida och på Forma Books.

Vecka 35-36: Johan Egerkrans
Äntligen får vi presentera en illustratör! Bilderböcker, ungdomsböcker, serier och datorspel, Johan Egerkrans har illustrerat det mesta.JohanEgerkransRund Nu är han dessutom högaktuell som författare och illustratör till nyutgivna Nordiska väsen.  Som titeln antyder har Johan inspireras av de övernaturliga väsen som finns i äldre folktro och i Nordens mörka skogar. Johans gästbloggande får även markera startskottet på den satsning på Norden som vi kommer ha på bokcirklar.se framöver. Vad kan väl passa bättre än att få följa med på en magisk resa bland troll, älvor, den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingar?

Vecka 37-38: Peo Bengtsson
Aktuell med romanen Kärleken passerade här en gång, Peo2Rundsom handlar om en uppslitande skilsmässa och om att bli lämnad kvar när den man älskar går vidare. En modern kärleksroman. Stockholmaren Peo Bengtsson har tidigare spelat i rockband, skrivit romanen Mannen utan ryggrad, gett ut textsamlingen Stockholm under ytan och skriver på en blogg med samma namn. Läs mer på förlagets sida.

 Vecka 39-40: Inger Johansson
Inger är översättare från rumänska och engelska till svenska. Vi är stolta över att välkomna henne som gästbloggare under periodeninger_johansson_rund för bokmässan med rumänsk litteratur som tema. Inger brinner för översättarna och för rumänsk litteratur.  Hon är aktuell med titlarna Viskningarnas bok av Varujan Vosganian, På guldfiskens rygg av Gabriela Melinescu, Travesti av Mircea Cartarescu och  Himlen i magen Ioana Nicolaie, alla översatta från rumänska. Inger kommer självklart att vara på bokmässan och ge oss unika inblickar i rumänsk litteratur.

Vecka 41-42: Mattias Boström
Mattias Boström är aktuell med boken Från Holmes till Sherlock, där han fördjupat sig i denne mystiska deckarkaraktär och de olika böckerna i serien. Passa på att diskutera Sherlock Holmes mMattiasBostromRunded Mattias eller ställ dina  Sherlockfrågor. Mattias Boström jobbar till vardags på Piratförlaget, men har även kommit ut med en hel del böcker både som författare och redaktör. I sitt skrivande har Mattias riktat in sig på lite smalare ämnesområden,  inom allt från Sherlock Holmes till Stockholm vid sekelskiftet och svensk underhållningshistoria. Läs mer om Mattias och hans böcker på hans webbsida och bibliografi.

Vecka 43-44: Alf Kjetil Walgermo
Vi är stolta över att få presentera en norsk författare som gästbloggare, som en del av vår nordiska riktning på bokcirklar.se!  Alf Kjetil Walgermo är aktuell med AlfRundungdomsromanen Mitt bultande hjärta som i höst utkommit i svensk översättning. På norska Mitt bankande hjarte (2011).  Mitt bultande hjärta har hyllats i hemlandet Norge, och beskrivs som en modern klassiker. Samtidigt som Walgermo gästbloggar, cirklar vi om Mitt bultande hjärta. Kan det bli bättre än så? Alf Kjetil Walgermo är även journalist och litteraturkritiker och har tidigare skrivit två barnböcker, Mor og far i himmelen (2009), Keegan og sjiraffen (2007).

Vecka 45-46: Stewe Claeson
Författaren, översättaren och folkbildaren Stewe Claeson tar vid som gästbloggare med nordisk inriktning. Stewe debuterade 1969 stewe_rundmed diktsamlingen Semantica: op.18. Sedan dess har han skrivit ett antal romaner och novellsamlingar. Bland dem kan nämnas Rönndruvan glöder (2002) och Stämma i havet (1999). Stewe har också gjort en stor insats som lärare och folkhögskolerektor och var en av initiativtagarna till Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Stewes senaste roman Den tjugotredje dikten (2012) handlar om två män som söker förstå livet genom diktarna Olav Hauge och Tao Yuan-ming. Stewe har också extra koll på Tarjei Vesaas och romanen Isslottet som är årets bok under Kura skymning, nordiska biblioteksveckan. Spännande och roligt, välkommen Stewe!

Vecka 47-48: Anita K Alexandersonanita_rund2
Anita K Alexanderson är huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland som arrangeras av Dalslands Litteraturförening. Bokdagar i Dalsland omfattar flera litterära arrangemang som Nordiska Novelldagen och Författardagar i Åmål. Anita har en bakgrund i bankvärlden, men för 14 år sedan bytte hon banklivet mot ett liv i den dalsländska litteraturens tjänst.

Vecka 49-50: Henrik Johansson
Ännu en dalslänning i bokcirklar.se. Henrik Johansson HenrikRundromandebuterade 2013 med Av kött och blod. Han har tidigare publicerat dikter och noveller, samt skriver krönikor i tidningen Arbetaren. Av kött och blod är utgiven på Federativs förlag och beskrivs som “en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare”.

Vecka 51-52: Johanna WesterJohannaWRund
Johanna Wester har nyligen debuterat med romanen Nattsagor för sömnlösa. Hon arbetar som föreläsare och skribent inom människorättsfrågor och har även arbetat som översättare av dokumentärer och tv-program. “Med hypnotiskt språk och ett hetsigt tempo skildrar Johanna Wester en ung kvinna utan karta i vuxenvärlden”. Läs mer om Nattsagor för sömnlösa på NoK .