Under tre veckor har jag fått den stora äran att gästblogga här tillsammans med min vän och kollega Anette Helgesson.  Anette är en mycket engagerad och påhittig barnbibliotekarie på biblioteket i Edsbyn, beläget i vackra Hälsingland. Hon är också bokbloggare och skriver om sina läsupplevelser och allt som hör därtill som Feelgoodbibliotekarien.

Men vem är egentligen Anette? Inspirerad av radioprogrammet Min bokhylla kommer jag att ställa en diagnos genom att lägga ett par av hennes bokhögar på analyssoffan. Och jag vill verkligen poängtera att det är endast ett par av högarna, för det Helgessonska hemmet andas litteratur – här finns en stor mängd böcker i sedesam ordning i hyllorna och högar med planerad läsning på strategiska platser, tillsammans med uppradade nyinköp eller nylånade biblioteksböcker. Det är tydligt att här lever inte bara en, utan fyra boknördar i olika storlekar.

Anette 1

Vad säger då ett par av boktravarna om Anette som läsare?  Jo, jag ser en kvinna med näsa för det aktuella, som har stor koll på bokutgivningen. Men så har hon också för vana att slita Svensk bokhandels katalog, där förlagen presenterar säsongens böcker, direkt ur brevbärarens händer. Hemma hos Anette finns det senaste, eller näst senaste, men utan att vara direkt toppliste-litteratur. Anette borrar sig djupare än så.

Hon vill genom sin läsning förankra sig i det som varit och spanar efter tider som flytt genom romaner som Bålberget eller Den stängda boken. Men hon är också intresserad av mer samtida skildringar, här finner jag t ex Väldigt sällan fin.

Dessutom finns här böcker som vittnar om ett stort intresse för omvärlden, andra kulturer och olika sätt att leva – det är också genom böckerna som Anette allra helst reser. Hon tycks dock ha en faiblesse för pittoreskt engelskt byliv.

Anette söker även spänning i tillvaron, hon vill gärna skakas om lite i soffhörnet och jag hittar t ex flera böcker av trotjänaren Elizabeth George som bjuder på lagom kittlande spänning. Men högarna vittnar också om en vilja att bli direkt underhållen t ex genom Potensgivarna – och om ett sökande efter det mer allvarliga bland annat via Varför vara lycklig när du kan vara normal eller Eftersom ingenting varar. Både livets ljusa och mörka sidor väcker den här läsarens intresse.

I läshögarna anar jag en önskan efter en viss romantisk eskapism – oavsett om det handlar om att läsa om en småbarnsmammas kärlekslängtan i Stockholm i Sex and the mammaliv eller en eggande riddarsaga som Betvingade. Och i Feelgoodbibliotekariens hög finns förstås Marian Keyes Hemligheten på Mercy Close.

Anette verkar vara en läsare som tar litteraturen på allvar och går in för det hon gör, så har hon t ex redan laddat med böcker till Nina Frids bokcirkel om P O Enquist och kärleken här på Bokcirklar.se.

Anette är även en kvinna med samhällsengagemang. Hon läser t ex biografin Måndagar med Kerstin om en uppväxt i fattigdom  men även mer stridbara böcker som Lyckliga i alla sina dagar och Konsten att vara kvinna. I särskilt den sistnämnda finner hon bitska argument att möta omvärlden med.

Min diagnos säger att Anette gärna väljer litteratur där relationer och relationsskapande står i centrum. Hon söker igenkänning men vill också utmanas och få andra människors perspektiv på livet.

Den något spretiga sammansättningen av böcker ger en bild av en komplex läsare som berikas av variationen. Anette läser både för att komma bort från tillvaron, och för att komma den lite närmare.

Just blandningen, att till synes obehindrat kunna skifta mellan genrer och olika författartyper visar på en läsare med ett öppet sinne, som inte stagnerat, även om hon själv hävdar att hon i första hand väljer ”feelgood-böcker”. Däremot har Anette ett stort hjärta både för litteraturen och för de människor som omger henne.

Se också – Vem är Sara? Vi tittar i hennes bokhylla