Profilbild
2013-04-08

I mitt arbete som bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek är jag med och anordnar en mängd olika litterära program. Främst på Medborgarplatsens bibliotek men även på Stadsbiblioteket vid Odenplan.

De flesta program jag ordnar hittas under rubriken Bibliotekets bokbazar. Från början ett projekt initierat av poeten Magnus William-Olsson. Allt för att främja den smalare skönlitteraturen, främst poesin. Mycket enkelt kan dessa program beskrivas som samarbeten mellan olika bokförlag (men även till exempel tidskrifter) och biblioteket. Biblioteket står för lokal och marknadsföring på vår hemsida, på våra bibliotek och i sociala medier. Förlagen står för programinnehåll och viss marknadsföring även de. Till detta kommer att förlagen också har möjlighet att sälja sina böcker på biblioteken. I samband med programmen eller, när det gäller poesin, också i den Poesibazar som finns på Stadsbiblioteket.

Under april månad har vi massor av fina bazarsprogram på Medborgarplatsens bibliotek.

biblioteketsbokbazar

Igår söndag hade vi ett sådant fantastiskt program tillsammans med det lilla men mycket pigga förlaget Aglaktuq: “Starta förlag – hur gör man?”. Vi hade bokat bibliotekets läsesal med plats för tjugofem, trettio personer. Kommer det så många en söndag eftermiddag i april får man vara mycket nöjd. Men folk bara strömmade in och vi var till slut tvungna att flytta ut i biblioteket. Upp mot sjuttio personer var vi i slutändan som lyssnade på när Karin och Anna från Aglaktuq berättade om hur de gjorde när de startade sitt förlag. Till det hade publiken massor av frågor. Alla från unga hippa till pensionärer vill idag starta eget förlag och ge ut sina egna eller andras böcker.

Ja, jag vet hur det är, jag har ju visst ett litet förlag jag med.

På torsdag fortsätter Aglaktuq sin bokbazarsvecka på Medborgarplatsen. Denna gång med en Litterär salong de ordnar tillsammans med ellerströms förlag. Alberte Bremberg, Marie Lundquist och Steinar Opstad kommer att läsa och prata om sin poesi. Hoppas vi ses där.

Vidare har vi två fantastiskt spännande program tillsammans med förlaget Ersatz. 18 april kommer ingen mindre än Sara Danius, nyinvald i Svenska akademien, till biblioteket. Rubriken för hennes besök är “James Joyce och den moderna romanen”. Missa inte! Sara Danius är en fantastisk skribent och essäist. Kan till exempel tipsa om hennes essä “Prousts motor” där hon skriver om hur Prousts romankonst också är en undersökning av hur ny teknik förvandlar människans upplevelse av tid och rum. Hisnande läsning…

Den 25 april kommer filosofiprofessor Hans Ruin till biblioteket och pratar om sin nyutkomna bok om filosofen Heidegger: “Frihet, ändlighet, historicitet: Essäer om Heideggers filosofi”. “I centrum står frågan om människans ändlighet, vad det betyder för tänkandets och sanningens möjlighet att vi är tidsliga och historiska varelser. I grund och botten handlar det om att finna en ny formulering av människan som öde och frihet i ett.” Kan det bli så mycket mer spännande än så?