Profilbild
2012-12-15

Drygt hundra sidor modern klassiker – kan det vara något så här på tredje advent? Jag återvänder till Muriel Sparks bok från 1961, The prime of miss Jean Brodie. Modernista har gett ut en nyöversättning just i år med förord av Andres Lokko (!) – Miss Jean Brodies bästa år. Själv avnjuter jag den ändå på originalspråk.

Miss Jean Brodie är lärare på en flickskola i Edinburgh där hon har hand om elever från 10-årsåldern och två år framåt. Det är 1930-tal, flickornas uppfostran är strikt och på skolan råder ett konventionellt klimat. Allt annat än konventionell är dock Miss Brodie! Hon har sin lilla utvalda skara – kallad the Brodie set (Brodiegänget) bestående av sex flickor; Sandy, Rose, Mary, Monica, Jenny och Eunice. Alla har de ett utmärkande drag, utseende-, eller karaktärsmässigt. Miss Jean Brodie har en väl utvecklad idé om vad flickorna bör lära och veta. Hon berättar för dem om sitt kärleksliv, om sina resor och sina åsikter om religion och konst. Bland annat. Egentligen önskar hon få ha hand om eleverna redan från sju års ålder så att hon verkligen kan skapa vad hon kallar ”la crème de la crème” av sina flickor. Hennes önskan och mål är att eleverna ska bli självständiga, kritiska och starka kvinnor. Att de ska lyckas stå emot konventioner och moralpanik. När flickorna lämnar miss Brodies undervisning vid tolv års ålder är de ändå så präglade av henne att de fortfarande kallar sig (och blir kallade) Brodiegänget. De träffar sin lärare efter skolan, dricker te hos henne medan intrigerna tätnar.

Romanen har ett alldeles eget tempo och röst. Allt händer samtidigt. I samma andetag som vi lär känna Mary som 16-åring vet vi också hur hon behandlades som 10-åring av Miss Brodie och vad som leder till hennes död vid 23 års ålder. Det Muriel Spark lyckas så skickligt att få fram i denna kortroman är en insikt och djupdykning i människors psyke, hur sammansatta och motsägelsefulla vi människor faktiskt är.

Och vet ni vad! Romanen filmatiserades 1969 med Maggie Smith i huvudrollen! Kolla trailer här:

Kalendertipset kommer från:
Anna Griph, bibliotekarie i Göteborg