Nu är mitt år som debutant och skribent på www.Debutantbloggen.se snart över. Det jag tar med mig, det som betyder allra mest är kommentarer  om att jag har inspirerat andra till att ta tag i sina drömmar. Detta har vuxit inom mig den senaste tiden och tagit formen av en konkret idé: Jag vill coacha mindre bemedlade ungdomar med författardrömmar!

Såg ni dokumentärserien klass 7A? Visst var den serien helt fantastisk. Vad det betyder mycket att någon tror på dig, uppmuntrar och ställer krav.

Jag själv har haft mentorer i mitt yrkesliv och jag vet värdet av att ha någon äldre, mer erfaren bakom ryggen. Jag vill vara den personen för någon eller några. Jag vill göra detta på temat ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. Jag har tid, engagemang och en hel del kontakter. Jag började med att plugga till gymnasielärare inom samhälls- och religionsvetenskap innan jag bytte inriktning. Jag vet att jag kan vara pedagogisk, någons stöd och bollplank.

Jag får lära mig på vägen vad som behövs, se vad jag själv kan bidra med och inse när jag behöver ta in någon annan. För jag vill hitta sponsorer; författare, lektörer, förlag och företag som sponsrar projektet på olika sätt.

Alla behöver till exempel en egen dator. Jag tänker mig att det finns företag som kan avstå från gamla. Vi kan få böcker från förlag att läsa och diskutera om de inte finns att låna på biblioteken och jag ska bjuda in spännande personer för inspiration. Någon gång ska vi träffas, kanske på en kursgård, men mest kontakt kommer vi ha över nätet.

Det här är mina tankar. Allt handlar om att uppmuntra, sprida glädje och utvecklas tillsammans i en liten grupp på kanske fem till tio personer. 

Jag vill nu be om er hjälp med råd, åsikter och förslag innan jag startar det här.

Vet ni om något liknande projekt?

Tror ni det ska vara båda könen eller går det bra med bara flickor? Anledningen till att jag frågar är att jag som kvinna kan hjälpa flickor även med andra frågor som kan dyka upp.

Är 14 – 18 år en bra ålder?

Jag vill helst hjälpa de som inte har så mycket resurser runt omkring sig, de så kallade mindre bemedlade . Unga människor som älskar att läsa och skriva. Hur kan man få fram det i en text på ett respektfullt sätt?

Har ni några andra åsikter, erfarenheter av mentorskap, förslag eller tankar om projektet tar jag gärna emot dem.
Det skulle vara fantastiskt om detta gick att ordna.

Tack på förhand!

Vänligen,

Sofia
www.sofiahallberg.se