Jag jobbar på stadsbiblioteket i Arvika i västra Värmland. Arvika ligger drygt fyra mil från den norska gränsen och i kommunen bor ca. 26 000 invånare, i tätorten runt 15 000. På Arvika Bibliotek kan vi glädja oss åt en positiv trend både vad gäller besökare på biblioteket och utlån av olika medier. Speciellt gäller detta utlån av barn- och ungdomslitteratur, ljudböcker, e-böcker, dvd-filmer och tv-spel.

Vi har de senaste åren medvetet satsat på ett stort och varierat utbud vad gäller våra publika arrangemang. Också här märker vi att besöken och det aktiva deltagandet ökar. De föreläsningar, författarbesök, sagostunder, barnteaterföreställningar, kurser, samtalscirklar, utställningar m.m. som ingår i vår programverksamhet, är nu självklara för många av våra kommuninvånare. Så självklara att en besökare nyligen råkade säga fel och kallade biblioteket för “kulturhus” istället för “bibliotek”!

Även när det gäller de läsecirklar vi ordnar på Arvika Bibliotek har deltagandet ökat den senaste tiden, medan det för bara några år sedan var rätt svalt intresse. För ett halvår sedan gjorde vi en enkät-förfrågan till våra biblioteksbesökare vilken bok, vilket författarskap, tema el. dyl. de ville att vi skulle starta en läsecirkel kring. Förslagen blev många och minst sagt varierade. Föga förvånande föreslogs flera nyutgivna romaner, men även klassiker, kvinnliga afrikanska författare och svenska debutanter fanns som önskemål.

Det enda som var gemensamt för alla förslag vi fick in, var att de alla gällde läsning av romaner. Inga förslag om att läsa och diskutera lyrik eller dramatik. Vi funderade på vilka slags läsecirklar vi själva helst ville starta och driva. Det vore ju spännande med lite nya grepp, eller andra genrer åtminstone, resonerade vi. Strindbergs dramatik kanske? Eller Tranströmers diktning? Båda aktuella på olika sätt.

Att läsa och diskutera biografier i en läsecirkel hade våra kollegor på Hammarö bibliotek testat – och avrått ifrån. De tyckte det var svårt och föga givande. Diskussionerna landade gärna i prat om personer, snarare än om text, gestaltning och berättande, menade de.

Men det var alltså romaner våra biblioteksbesökare på Arvika Bibliotek ville läsa och diskutera. Så romaner fick det bli även denna gång! Dessutom fick vi på Arvika Bibliotek i samma veva ytterligare anledning att ägna oss åt romaner, då vi fick tillfälle att i samarbete med Sveriges Radios kulturredaktion arrangera utdelningen av Sveriges Radios Romanpris. Inför det arrangemanget ville vi givetvis passa på tillfället att läsa och diskutera de till priset nominerade romanerna med våra biblioteksbesökare. Mer om detta i kommande inlägg på denna blogg.

Även här på Bokcirklar.se är diskussioner om romaner i klar dominans. Jag ser att “I lodjurets timma” av PO Enquist varit aktuell, annars hittar jag inga cirklar om dramatik, inga om poesi, inga om biografier.

Är det någon som har erfarenheter av hur det är att hålla eller vara med i läsecirklar om lyrik eller dramatik? Har ni några tips som kan vara bra att ha med sig? Skriv gärna och berätta i kommentarsfältet här nedan!

För till hösten blir det kanske läsecirklar om Tranströmers Sorgegondol eller Strindbergs Drömspel på Arvika Bibliotek. Eller om Kjell Espmarks kommande bok, som innehåller både prosa och dikt, eller om Sara Stridsbergs pjäser, eller Birgitta Lillpers nya diktsamling, eller…

Mikael Johansson
IT-samordnare/Bibliotekarie på Arvika Bibliotek