”Bokcirkel live”

När man är småbarnsförälder hittar man alltid småstunder för att läsa, men sen kan det vara kärvt att komma hemifrån för att prata med läsvänner i en bokcirkel. Då är www.bokcirklar.se en perfekt lösning. Senare i livet kan det vara lite kul att gå hemifrån och diskutera sin läsning med andra och samtidigt träffa nya läsvänner vilkas åsikter och livserfarenheter man inte redan känner till. Spännande diskussioner, ett helt annat sätt att se på boken och ens egen värld blir lite större. För två år sedan började vi på stadsbiblioteket i Sundsvall med läsecirklar för vuxna, alltså ”bokcirklar live”.
”Moderna klassiker” var temat en termin. Vi läste Dödssynden (1960) av Harper Lee och diskuterade om och hur samhällets förändrats och hur rasismen visar sig idag. Marlene Haushofers Väggen (1988), som nyligen filmats i Tyskland, är en ganska otäck roman som kryper in under skinnet på en och man känner sig aldrig riktigt säker på om huvudpersonen är psykotisk eller om det hänt en katastrof så att världen verkligen har förändrats. En underbar och gripande roman är Émile Ajars Med livet framför sig (1975) om en liten arabisk pojkes uppväxt på en bordell i Paris. Romaner som ständigt kommer ut i nya upplagor och som fortfarande har något att säga oss även om det gått lång tid sedan de skrevs.
”Romaner från hela världen” var temat under hösten 2011. Den stulna romanen (2010) av Nawal al-Sadawi får oss fortfarande varje gång vi träffas att prata om vad som nu händer i Egypten. Egypten kom oss nära genom den unga kvinnan Zina. I Den vita tigern (2009) av Aravind Adiga lärde vi känna två olika sidor av det stora landet Indien. Den lågkastige pojken Balram föds i Indiens mörka hjärta i en liten by vid Ganges. Han vägrar att finna sig i det liv som han är predestinerad till och tar sig till New Delhi, där han med amoraliska metoder börjar klättra på statusstegen. En riktig skröna, men den som varit i Indien kunde verifiera att miljöerna är mycket trovärdigt beskrivna. En roman som vi hade väldigt olika åsikter om var Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande (2008) av kinesiskan Xiaolu Guo. Åsikterna gick brett isär om författarens sätt att använda språket. Genialiskt eller inte? Den isländske författaren Sjón fick 2005 Nordiska rådets litteratur för Skugga-Baldur – en folksaga. En liten tunn roman med stort innehåll. Den isländska folksagan, den magiska naturskildringen och samtidigt mycket om det ibland vidriga och ibland kärleksfulla sätt vi människor behandlar varandra. Läsningen gav bränsle till en livlig diskussion om etiska frågor i dagens samhälle.
Bokcirklar i alla former är roliga för man tvingas emellanåt läsa böcker som aldrig själv skulle ha valt och läsningen väcker så många tankar, idéer och känslor. Världen blir lite större.