Nu har vårkylningen slagit till igen och jag har inte orkat blogga. Det skulle jag förmodligen få bassning för av dagens unga bloggargeneration som tänker i personliga varumärken och därför ser till att skriva minst ett blogginlägg om dagen.

När man är dunderförkyld orkar man oftast inte läsa, men när man är på bättringsvägen är det fint att ligga på soffan med en bra roman. Till exempel Edith Whartons Ethan Frome.

Ethan Frome är en ung man som sliter för brödfödan på sin gård i en liten by i USA:s östra hörn, New England. Hans fru Zeena är sjuklig och bitter och livet ser mörkt ut, men när Zeenas kusin Mattie anlitas för att avlasta Zeena med hushållsarbetet tänds en strimma hopp för Ethan. Han blir förälskad, men är bakbunden av den äkte mannens plikt och samhällets konventioner.

Edith Wharton var vän med Henry James, och tillsammans med honom är hon en av de främsta skildrarna av just sociala konventioner och de stora samhällsförändringarna runt sekelskiftet 1900. Mest känd är hon såklart för Oskuldens tid, men det finns mer att hämta i hennes författarskap!