Profilbild
2012-03-14

Idag blir det fackböcker och litet till. Facklitteraturen har minst lika breda användningsområde som nånsin skönlitteratur. Å andra sida är vissa skönlitterära böcker så fulla med fakta att de duger också som reselitteratur eller ger en djupare insikt i historiska skeden. Är en resa i sig.

Låt mig börja med några exempel. Mario Vargas Llosas Keltens dröm är en biografi över diplomaten Roger Casement som blev irländsk motståndskämpe. Den brittiska kolonialismen blir skamligt avklädd, Kongos och Amazonas (Peru) levandegjorda helveten i jakten på gummi. Irlands befrielsekamp blir med kolonial logik också Casements sista strid.

Den andra boken är Håkan Nessers intrikata metaroman ”Himmel över London”. En riktig tegelsten, men ack så lätt att bära litterärt. Nessers skildrar London på sjuttitalet och nu, kommunismens grå vardag i Prag och smyger skickligt in en osäkerhet om vad som är verklighet. Är allt påhittat av en svensk taxichaufför? Miljöskildringen är suverän, på hög resehandboksnivå.

Nå, det finns mer.

Lennart Broheds Göran Perssondeckare är en serie deckare vars största värde är att dokumentera livet i Lysekil under trettitalet. Lokalgeografisk och kulturell exakthet blandas med god (och humoristisk) personskildring. Öppnar ett fönster till historien för inte så länge sen.

Den som reser bör ha med sig en bra resehandbok, men mer ändå. I Europa gäller även våra svenska fågelböcker. Fågelguiden eller Alla Europas Fåglar i färg. En kikare blir också litteratur i rätt sällskap med en god fågelbok.
I andra världsdelar gäller lokala/regionala böcker, de finns för nästan hela världen och kan beställas via webben eller lokala bokhandlar. Se upp, det finns fågelböcker utan värde!

Floror är inte heller dumt, kan tipsa på Bonniers lilla packningsvänliga Medelhavets växter av Lippert/Podlech. Den har rätat ut en hel del frågetecken för mig. Praktisk att använda med färgmarkörer…

Mer helhetstäckande är böcker av typen ”Amazon Wildlife”, Insight guides. Den utgår från ett helhetstänkande, miljöernas olika livsformer skildras med foton och bra text. Att läsa vid lägerelden, på hotellrummet eller varför inte, som en förberedelse för resan.

En bok om däggdjur är inte heller fel. Stuarts (Chris och Tilde) Field guide to Mammals of Southern Africa ger goda inblickar i Afrikas djurliv. Spännande läsning i sig, men att ha kiunskap om de djur man ser på en Safari imponerar på övriga gruppdeltagare.
Jag brukar bläddra endast av nyfikenhet hemma i soffan också. Bland Dorling Kinderleys handböcker finns den världsomfattande ”Mammals”, en blädderpärla.

Matböcker säger någon. Jo, jag kör med en enda, faktiskt. Vår Kokbok! Bokens största fördel är just dess grundlighet, matlagningens ABC. Såser, jaha, Koka kött, jaha, Fisk, just det! Lämnar mao plats för egna variationer på givna teman.

Brukar komplettera med Bergenströms: Annas Medelhavsmat som kan skruva grundrecept till njutbara kulinariska höjder. Varning! Man blir hungrig av såväl recepten som bilderna!
Avslutningsvis tre ytterligare böcker med skilda innehåll.

Deborah Cadburys ”Dinosauriejägarna”
är vetenskapshistoria av hög klass. Hon nystar i teorier, kampen mellan forskare, politik och religion som slutligen utmynnade i Darwins banbrytande ”Om Arternas uppkomst”. Spännande som en deckare, avslöjande om forskningens villkor och klargörande om forskningssociologin som den ser ut än idag.

En helt annan skrift är Anders Källgårds ”Sveriges Öar”. Ett lika fantastiskt projekt som underbar bok illustrerad av akvareller och skisser. Bör stå långt fram i bokhyllan för att kunna användas som småläsningsbok, en ö i taget, en miljö åt gången.

Mitt sista exempel är en liggfolianten Fåglar av Dominic Couzens.; en stor bok som fördjupar kaffebordets småbläddring lika väl som den mättar nyfikenhet och kunskapslust. Underbara bilder, duktig faktatext, en fälthandbok för hemmabruk, att komma hem till efter utflykten till naturens fågelmarker.

Bra faktaböcker kan vara ingång till läsning för många, tar fast på förförståelsen, intresset för ett visst ämne eller fenomen. I morron väntar ett nytt men kortare inlägg…
Uno Nilsson