Idag kom en liten tjej in till mig. Hon var väl ungefär tre äpplen hög och har precis börjat årskurs 3 fick jag veta. Orsaken till hennes besök var enkel så enkel att jag först inte förstod vad hon ville.

Via en lärare i skolan hade hon kommit i kontakt med begreppet talbok. Direkt började jag berätta om vilka ljudböcker vi hade, och visade henne hyllan där dem står. Hennes tveksamma blick borde kanske ha fått mig att sluta prata, men det tog några ögonblick innan jag hade hunnit reagera. När hon för andra gången säger att det är talböcker hon är ute efter fattar jag äntligen.

För mig som barnbibliotekarie är det så ovanligt med ett barn som kommer in på fritiden och vill ha en talbok att jag helt enkelt inte ens tänkte tanken. Men denna lilla tjej hade precis blivit diagnostiserad med dyslexi, och behövde helt enkelt hjälp för att komma vidare i sin läsutveckling. När jag väl fattat detta tog samtalet en helt annan vändning, och 10 minuter senare gick tjejen glatt ut från biblioteket med flera exemplar av kombinerade bok & DAISY.

Det var ju tur att den här tjejen visste vad hon ville ha, och jag undrar hur många som skulle behöva hjälp som faktiskt går oss obemärkt förbi.

Fotnot
Och för er som inte hört talas om en talbok (eller DAISY som det också kallas) finns det mer att läsa på tal- och punktskriftsbibliotekets hemsida. Mycket kortfattat är det en okommersiellt inläst bok, specialutformad för personer med läshandikapp.