Var börjar en blogg? Eller en roman?  Jag som gästbloggar här och nu heter Åsa Anderberg Strollo, jag är författare och aktuell med boken Hoppas (Gilla Böcker 2011)

  Man kan läsa Hoppas som en underhållande thriller i ett vinter-Stockholm, boken har precis vunnit Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för bästa deckare för unga. Men man kan lika gärna läsa den som ett debattinlägg, jag har skrivit i ilska och raseri över hur samhället försvårar för de redan utsatta och min stora dröm med Hoppas är att den öppnar ett och annat öga.

  Kanske började skrivprocessen för mig personligen när jag för några år sedan satt i möte med NASP, Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa, inför ett annat projekt. Vi pratade om hur självmordsstatistiken i det här landet sjunker i alla åldrar – förutom bland de yngsta, de mellan 15-25 år, där den tvärtom ÖKAR. Varför då? Jag gick därifrån med en massa oro i huvudet. självklart finns det komplexa orsaker men vi vet ju alla hur arbets- och bostadsmarknaden ser ut för samma åldersgrupp och hur klimatet i skolvärlden hårdnat de senaste åren. Att vi haft år av nedskärningar bland fältassistenter, på BUP och i skolor, nedlagda fritidsgårdar, bibliotek och större barngrupper inom omsorgen, vräkningar av barnfamiljer, ökad segregation, etc. Det är ingen särskilt bold gissning att det spelar in.

  Fast kanske började romanprojektet med att jag låg i solen i parken och läste Rädda Barnens forskningsrapport om unga hemlösa i Sverige. Det var kanske ett halvår efter det där mötet på NASP, jag blev helt uppslukad av rapporten och min oro späddes på ännu mer. Forskningsrapporten heter Tillfälligt uppbrott och går att ladda ned gratis här:

http://www.rb.se/press/pressmeddelanden/pages/unga-som-rymmer.aspx

 

Eller så började romanen långt tidigare. Som tjugofemåring träffade jag en sextonåring som liksom Jonna, min huvudkaraktär, fått nog av kaoset hemma och börjat ta sig själv på allvar. Jag kände hur jag fylldes av liksom avundsjuka – att jag av hela mitt hjärta önskade att det varit jag.

PS: Rubriken syftar på en annan länk, kolla in den också: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/ny-rapport-tonaringar-tas-inte-pa-allvar