Profilbild
2011-09-02

Det är nu ni ska få den där anledningen att äntligen läsa, eller läsa om, de där underbara klassikerna ni har i hyllan! (hemma eller på biblioteket)

Vi drar igång tema Klassiker för höstens chattbokcirklar, och först ut blir
Övertalning av Jane Austen (utgiven 1818) med Anna Griph som samtalsledare. Anmäl dig till cirkelsamtalet under HÄR ! eller under “Aktuella bokcirklar” i menyn.

Scenario: Systrarna Elliot, Anne och Elizabeth, är båda ogifta och bor med sin far på Kellynch Hall. Pappan, Sir Walter Elliot, och storasystern Elizabeth är båda otroligt fåfänga och imponerade av fina manér och tjusiga sällskap. Gifta systern Mary, som bor med man och två små barn några mil bort, är ytlig, självcentrerad, och avundsjuk på allt och alla. Och så Anne – snäll, tystlåten, intelligent och hunsad av övriga familjen.

Några år tillbaka i tiden har hon avvisat ett frieri av en viss kapten Wentworth under stark påverkan av sin familj och sin avlidna moders bästa vän – Lady Russell. De menade att kaptenen inte var god nog åt Anne. Hon var visserligen mycket förälskad men respekten för familjens och framförallt Lady Russells åsikter var ännu starkare. Men så, åtta år senare, dyker han plötsligt upp igen – numer både respektabel och rik, om än något bitter…

Övertalning må vara en romantisk berättelse på ytan, som de flesta av Austens romaner, men därunder får vi följa en kvinna som tvingas att stå upp för sig själv, att göra upp med sin familj och att ta tag i sitt liv trots sin osäkerhet och sitt sviktande självförtroende.

Förutom att skildra Annes utveckling och förälskelse, så är den här berättelsen givetvis också ett utmärkt tidsdokument på hur det var att som kvinna alltid vara utelämnad till sin familj och nära släkt, att jämt tvingas vara offentlig med sina göranden och låtanden i livet. Att ständigt få utstå kommentarer om sina val och sina chanser. Som kvinna var hon – i den verkliga bemärkelsen – helt beroende av sin familj, både som ogift och gift.

Hoppas du vill dela denna läsupplevelse med mig i höst och diskutera Anne Elliots värld och Austens utmärkta, genomträngande psykologiska blick. Det underbara med Austens böcker är såklart också den ironiska, torra brittiska humorn – något som man kan sitta och fnittra länge åt på bussen, i sängen, på caféet eller var man nu väljer att läsa någonstans.

Jag vet inte hur du upplever det men i Austens böcker är jag alltid närvarande och trots att böckerna är ett par hundra år finns det oftast en hög igenkänningsfaktor i hennes berättelser. Även detta, parallellen till våra egna liv och vår tid, vill jag gärna diskutera med dig i höstens första klassikercirkel, tisdagen den 11 oktober kl 20!

/Anna Griph