Ryktet om pappersbokens död betydligt överdrivet?

–   E-böcker dubbelt så populära som tryckta böcker.
–   E-boken har gått om ljudboken
–   Förlag går samman för att möta ”e-bokshotet”

Så ungefär är tongångarna om man får tro svensk bokhandels branschtidning. Det finns de som på allvar hävdar att boken i pappersform kommer att vara utdöd inom en snar framtid. Att all litteratur kommer att läsas på dataskärmar och iPads eller avlyssnas som ljudböcker. Varför stanna där, förresten? Kanske kommer vi att i framtiden kunna få datachips med den samlade världslitteraturen inopererade i våra hjärnor? Slut ögonen och se texten flimra förbi innanför ögonlocken.

Mitt femåriga barnbarn sitter på golvet med en bok i knäet. Studerar bilderna länge, vänder försiktigt blad. När jag frågar om jag ska läsa för honom, svarar han: ”Det behövs inte. Jag läser med ögonen.”
Min egen första bilderbok handlade om tre kattungar som gick vilse på en bondgård, hamnade i en silo och kunde inte ta sig upp. Jag kommer inte ihåg vad boken hette och jag tror inte att berättelsen gjorde ett särskilt djupt intryck, men bilderna! De var så oerhört vackert tecknade och jag upplevde dessa bilder med en rent fysisk påtaglighet. Hela boken var en njutning att hålla i.

Jag tänker ibland på det när man diskuterar pappersbokens eventuella död. Barnböcker ja, säger någon. Det är klart att barn behöver den där boken med hårda pärmar och färgglada bilder! Men jag har ännu inte vuxit ifrån behovet att känna en bok i min hand. Stryka med handen över ett vackert omslag, vända blad. En generationsfråga? Möjligen. En iPad är onekligen behändig, lätt att ta med sig, rymmer hela bibliotek, men måste det vara antingen eller? Varför inte en framtid där e-boken och pappersboken går hand i hand?

Parallellt med den digitala trenden finns en annan: Den vackra boken. Lyxförpackningen ska ge boken nytt liv och bokbranschen hakar på musikindustrins framgångskoncept. Utsmyckade boxar, gärna klädda i tyg och med ”extramaterial”, eller signerade och numrerade böcker i begränsad upplaga. ”Förlagen tänker allt oftare utanför boken och innanför boxen”, läser jag i en stor morgontidning. Och jag vänder i tankarna tillbaka till vad någon (ber om ursäkt, har glömt vem) här på bloggen skrev: ”Don’t judge a book by its cover.”

Tänk så underbart att vara ett litet barn som kan sitta på golvet med sin älsklingsbok och läsa med ögonen.