I senaste numret av branschtidningen Svensk Bokhandel spår du, Kerstin, att litteraturstödet i dess nuvarande form kommer att försvinna. Du vill ha tillbaks fasta priser men starka krafter är emot det, säger Ordfront-förläggaren Pelle Andersson.
Det säljs flera böcker än någonsin men marginalerna krymper. Förlag tvingas in i ett bästsäljare-spel som kan gå snett. Litterära författare hamnar i ett svart hål, utan vare sig recensioner eller särskilt höga försäljningssiffor.
Vilken slags litteratur vill Sverige ha? har jag ofta undrat. Jag som kommer utifrån. Som inte kan förstå mig på den svenska deckar-vågen. I USA är deckare lite som Harlequin Romance, de tas inte riktigt på alvar. Men här tas inte författare på alvar om inte det finns ett lik och en kommissarie med i boken. Känns det som.
Hur ska Sverige konkurrera? Kan vi tala om ett litterärt landslag, och i så fall hur ser det ut? Vem är det som spelar och vad är spelreglerna?
En idé: Priserna skiljer sig ändå så enormt mycket mellan olika försäljningskanaler, kanske skulle det vara något att trycka specialupplagor där vi som gillar och vill stöda en viss författare eller slags litteratur betalar extra, så att det kan gå en extra oavkortad slant till den som behöver? Det finns författare som jag skulle vilja stöda, om det fanns ett bra sätt.