Tänkte tipsa om några böcker för er som själva skriver på manus. Läste just i Lotta Th:s läsdagbok om hur hon fått panik av att läsa en alldeles för bra roman (Vit oleander) och drabbats av dåligt självförtroende när det gäller egna skrivandet. Herreguuud, vad jag känner igen det där.
Den där elaka människan som sitter och kikar över axeln medan man skriver, bjäbbar och väser om att allt på skärmen blir uruselt… det är den inre kritikern som man måste lära sig att få tyst på. Det är så lätt att ta allt han eller hon säger för sanning och bli alldeles förlamad av skräck, när det egentligen bara är ett hjärnspöke.
Här är fyra böcker som jag verkligen blivit hjälpt och peppad av när det gäller mitt eget skrivande, och som jag ibland återvänder till när jag kört fast i mitt skrivande.

1.Stephen King: Att skriva
Kul och avslappnat skriven liten guide. Även om du inte vill skriva skräck så är Stephen King riktigt bra på att berätta hur man bygger upp stämning, och hur man får handlingen att flyta framåt. Det bästa tipset jag tog med mig från boken var att ”skriva med stängd dörr, redigera med öppen dörr” – det vill säga, var privat med texten medan du skriver råmanuset, får ur dig själva historien. Sen, när det är dags att börja redigera, först då ska du börja se kritiskt på din text och kan även börja lyssna på andra.2.Julia Cameron: Konsten att vara kreativ

Snuddar nästan vid självhjälpsgenren. En mer andlig (och ibland väl högtravande) inställning till skrivandet. Men för mig fungerade den faktiskt alldeles utmärkt. Kanske just för att jag behövde bli peppad att våga ta mitt skrivande på större allvar.

 

3.Div författare: The 101 Habits of Highly Successful Novelists: Insider Secrets from Top Writers
En riktigt bra bok, med handfasta tips uppdelade i olika kategorier. Det finns en ”systerbok” till den här också, med tips från Hollywoods manusförfattare, som jag egentligen tycker är ännu bättre, eftersom jag skriver ganska filmiskt. Det jag gillar mest här är igenkänningsfaktorn – det är spännande och häftigt att se att den kreativa processen, som känns så djupt personlig, egentligen är så liknande för alla.4.Elizabeth George: Skriv på!

Deckarförfattarinnan håller tydligen kurser i kreativt skrivande, och att läsa den här boken är lite som att sitta i hennes klassrum. Den är lättläst men späckad med tips och exempel ur både hennes egna och andras böcker.