Profilbild
2009-09-06

Kerstin här!

Som sagt, ledsen för att det blev oklart i uppstarten av bloggen. Kevin Frato och jag vill ge författar- och förläggarperspektiv på vårt arbete. Det ska bli vansinnigt roligt att blogga under september då det händer mycket spännande på förlaget. Och tveka inte att fråga Kevin och mig när något blir oklart. Arbetet med utgivningen av Numera negerkung har pågått länge, och sådant som är självklart för författare och förläggare är det ju inte självklart för andra.

Kevin frågade varför Nina Bouraoui blev första roman jag gav ut. 1991 när Annika (Ruth) Persson och jag startade Anamma började vi med Eva Borgströms avhandling Om jag får be om ölost och sen följde några fackböcker, samtidigt som vi letade efter skönlitteratur i utlandet som skulle ge en bra bild av vilka manus vi ville ha på svenska. Nästan samtidigt som vi startade förlaget kontaktade Jonas Wicktor oss och frågade om vi ville läsa hans provöversättning av Nina Bouraouis debutroman Förbjuden betraktelse. Det ville vi, och när jag läst den fanns ingen tvekan om att detta var Anammas första skönlitterära bok. Stark berättelse, nyskapande språk och otroligt skickligt genomförd på alla vis. Annika och jag drev Anamma till 2000. Det är en stor glädje att Elisabeth Grate förlag fortsatt ge ut Nina Bouraou. 

Varje gång jag skriver kommer ett lästips på någon bok jag valde att ge ut under 90-talet. I min läshörna plockar jag fram böcker ur min privata bokhylla som mitt hjärta klappar extra starkt för.

Dagens tips: Pennan och maskinen av Leena Krohn
Essäsamling med glasklart språk och lika klart tänkt om människans förhållande till teknik och skrivande.

Fin söndag!
Kerstin