Prinsessklänningens tid är ett minne blott, nu är det dom riktiga guldkronorna som gäller, jag fick två stycken.

www.annabengtsson.se finns alla mina tidigare boktitlar, samarbeten och helt egna verk. Förutom bilderböckerna en kapitelbok (eller barnroman kan man också säga) som heter ”Resan till Bortomhavet”.
Bilderbokstexter kan ju vara av olika längd, en del långa, berättande, och en del otroligt sparsmakade och jag tänker ibland att bilderboksspråket liknar lyrik snarare än prosa – då inkluderar det själva bilderna. Det är i bilderna gestaltningen sker. Text och bild berikar varandra och i samspelet uppstår det färdiga verket. Även i “Resan till Bortomhavet” finns många bilder men det är texten som sköter berättande och gestaltning och bilderna står mera för fördjupning av känsla och stämning. Och ”öppnar” berättelsen ytterligare.

”Du ska vara spännande och varm” tänkte jag först som ”graphic novel” eftersom det startade utifrån bild/text, fotona med sina profiltexter. Det var mer utvecklade texter till bilderna från början, tanken fanns att dom skulle på nåt vis i sig vara berättande. Att det skulle vara en berättande text också var jag väl klar över så tanken att göra en renodlad seriehistoria var inte riktigt aktuell.

Annars tycker jag det har börjat bli så otroligt många spännande serier för vuxna, den ”självbiografiska” har varit under utveckling länge och nu kommer också andra sorters berättelser. Anneli Furmark och Henrik Bromander hör till dom verkligt bra och intressanta, bland flera andra.

Graphic novel är också något som är under utveckling. Häromåret kom Augustprisvinnande Bo R Holmberg/Katarina Strömgård med ”Eddie Bolander & jag” och redan innan fanns den intressanta Ask & Embla av Per Nilsson/Daniel Ahlgren (ungdomsböcker) – berättande långa texter och bild på varje uppslag. Här nånstans tänkte jag hoppa in o hitta en variant. När jag väl började skriva blev det en längre text som var sig själv nog. Jag har fått en och annan kommentar om att texten inte ”behöver” några bilder. Nej det kan så vara men min bok vill ha dessa bilder, annars blir det inte denna bok. Det blir lite så att dom tecknade ”fotona” fortsätter textens arbete under några sidor, jag tänker mig att man som läsare ska förflyttas in i dejtingsajten ytterligare ett steg, och att jag dessutom får lite mer komik här.

Så finns det för mig som bildskapare inte heller någon anledning att prata i termer av vad texten klarar och inte, bilderna är en del i detta projekt helt enkelt, jag vill ha den stämning en bild kan skapa. Minsta barn förstår detta. Men vi vuxna slutar ”läsa” bilder och det är ju inte heller så lätt för dom läses inte på det exakta vis som bokstäver kan läsas. Vi börjar läsa bildtexten för att få veta vad bilden innehåller, hellre än att fördjupa oss i själva den. Eller vi tar in det gemensamma budskapet som texten OCH bilden ger och inser inte att bilden stod för stor del av detta budskap.

Återkommer!
Anna