Åh, Helsingfors! En liten huvudstad vid vattnet, fulsnygg och kantig, sjuttiotalshusen och de ryskbesläktade paradhusen.Vattnet, havsfukten, centralparkens grönska och de gamla arbetarstadsdelarna på "andra sidan" Långa bron och de ståtliga empirebyggnaderna vid havet.

Om Helsingfors var en litterär karaktär? Kanske pappa Leif i Åsa Linderborgs Mig äger ingen, verklig, tafatt, kärleksfull, full av självsäkerhet & full av skam, full, liten i världen, osäker i världen, human, snygg och ung men ändå ragglande, smutsig och med arbetskrökta fingrar som vill bli älskade? Men alltså Leif innan förfallet, som i början av boken, när allt det där finns samtidigt, det sjabbiga och det fina. Sådan är Helsingfors, bland annat.

Vad ska man se i Helsingfors, frågar Eva. Mitt råd: Gå vilse. Åk vilse. Åk spårvagn. Stig av ibland. Åk spårvagn. Ta treans spårvagn till Berghäll (Kallio på finska), kanske för att leta efter staden och människorna man ser i Kaurismäkifilmerna.
Åk in till Salutorget, drick kaffe ur en pappersmugg, promenera till Saluhallen och köp fisk. Eller ta färjan ut till Sveaborg (Suomenlinna) och se på fästningar, klippor och hav. Det blåser där, klä dig varmt.
Om du gillar opera så ska du gå på opera här.Eller konst: på moderna museet Kiasma, mitt i Helsingfors.
Gillar du muttrande busschaufförer så åk buss. Jag har blivit riktigt fäst vid dem med åren.
Ät varma piroger. Försök tala med folk. Någon kanske svarar. Det kan bli riktigt intressant.

Köp böcker av finlandssvenska författare (productplacement), de kan vara svåra att få tag på i Sverige.
Rekommenderas (tack för frågan P:son!): Monika Fagerholm, givetvis, i synnerhet Den Amerikanska flickan (men okej, den finns nog hemskt mycket i Sverige också).
Malin Kiveläs Du eller aldrig.
Susanne Ringells senaste novellsamling, till exempel: En god Havanna – besläktat.
Lyrik av Catharina Gripenberg, Peter Mickwitz och Eva-Stina Byggmästar.
Barnböcker illustrerade av Linda Bondestam, gärna skrivna av Malin Kivelä eller Minna Lindeberg.

Och fråga efter Mikaela Sundströms nyaste och någonting av Fredrik Lång.

Och om du inte har vägarna förbi Finland: fråga efter böckerna i din egen bokhandel eller på biblioteket.
De finns.